Generation Fenix

Vår kortfilm handlar om att inte kunna välja var man växer upp.
Om att bli förföljd och dömd av samhället som kriminell innan du ens provat att snatta din första godis. Hur snabbt en identitet formas av föreställningarna från vårt samhälle och om den verklighet och de förutsättningar våra unga vuxna har vuxit upp
med, utanför sin dörr, i Rinkeby – Stockholm.

----

Ur en point of view tar oss genom en persons vardag och hens handlingar. Den som tittar får för följa med på en resa genom en persons vardag, där tveksamma handlingar begås, handlingar som oftast tillskrivs många unga kriminellas vardag.

---

Vi följer med en okänd person genom en dag och en natt i en vardagsmiljö.

Alla som hen möter visar en tydlig stress, avvikande blickar, folk som tydligt försöker se oberörda ut, fruktan, obehag och ibland respekt.
I kassan i affären, av folk i centrum mm. Personen begår en rad tvivelaktiga handlingar som tex att råna / beslagta saker från personer - frihetsberöva - även om ingen ser exakt vad som händer så börjar obehaget växa fram. Personen knackar dörr och ställer frågor, men ingen vill prata.

I slutet visar sig personen kanske vara någon helt annan än den förväntade, eller inte?

---

Den här filmen ger perspektiv från insidan, ett perspektiv som HELT saknas i vår samtidsbeskriving. Den nyanserar bilden av verkligheten som dessa männsikor vuxit upp och lever i. Sorgen, skräcken, projiceringen och förföljelsen sedan barnsben.

Manuset skrivs ihop med människor i olika åldrar boende i västerort och polisens offentliga handlingar, allt baseras på deras riktiga upplevelser av ett långsiktigt arbete för att kartlägga narkotikahandeln i Västerort.

En situation som uppmärksammas och ständigt aktualiseras, nu senast 20 feb 2017, , då polisen sköt verkanseld, med avsikt att döda, mot en ung person i Rinkeby Centrum vilket resulterade i en rad upplopp. Det här är filmen om ett perspektiv som HELT saknats i all den uppmärksamheten.

- Post Prod: Vill jag jobba mycket med ljudläggning som bygger en känsla av stress och ett vakuum samt några få dialoger runt om.

Ref:

Videos vi gjort tidigare:


Linda Pira av Saga Berlin:

Producent:
Stella Hernström
Kim Jansson
Johan Seth

Manus och Regi: Saga Berlin tillsammans med Jaffar Sadik

Om Saga Berlin:

Saga Berlin är en självlärd stillbildsfotograf och regissör som 2014 släppte sin första egna regisserade video där hon porträtterade Lilla Namo genom hennes förankring till Kurdistan. Därefter har Saga gjort ett antal egenfinansierade videos utanför bolag för att bidra med nya perspektiv med musikvideon som grepp. Läs mer på www.niceguzz.com

Projektlogg

Projektstart 2017-02-21

Projektet startades av saga berlin.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun