Filmbasens guide till Stockholms Filmfestival

Publicerad: 2013-11-07

Nu har äntligen Stockholm Filmfestival inletts och pågår ända till den 17e november. Programmet är späckat så vi har traditionsenligt gjort en guide till det Filmbasen bedömer som extra intressant i år. Håll till godo!
Festivalen innehåller en rad premiärer, internationella gäster, mötesplatser och möjligheter till kunskapsinhämtning. Årets tema är FRIHET och i juryn sitter passande nog den kinesiske konstnären Ai Weiwei, vars hela konstnärskap kretsar kring regimkritiska frågor och betydelsen av frihet. Tyvärr kan Weiwei inte vara med på plats under festivalen, då han är belagd med utreseförbud av de kinesiska myndigheterna.
Årets hedersgäst är en av vår tids mest respekterade och revolutionerande filmskapare, den franska filmregissören Claire Denis, som kommer till festivalen för att ta emot årets Stockholm LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD. Hennes senaste film SVINEN är en mystisk hämndthriller med oförutsägbara vändningar där betraktaren själv långsamt får lägga pusselbitarna.
Stockholms filmfestival har ända sedan starten 1990 delat ut 1 km film-stipendiet till en lovande regissör. 2012 tilldelades stipendiet Filmbasen-filmaren Johanna Paulsdotter för filmen ÅRHUNDRADETS BROTT. Missa inte hennes nya film TOLV som har premiär på festivalen. I år tävlar tre filmer som fått stöd från Film Stockholm/Filmbasen om stipendiet: DÄR BARN JAG LEKT av Sophia Bösch, FÖRSTA GÅNGEN av Anders Hazelius och DET KNULLANDE PARET av Peter Modestij – de två sista färdigställda med hjälp av våra teknikcheckar. Filmerna visas på Bio Mauritz den 13 november. I kortfilmspaketet visas ytterligare en film som fått stöd från Film Stockholm/Filmbasen: FÅGEL FENIX av Alexandra Dahlström och producenten Maja Britasdotter Hjelmberg.
I tävlingssektionen (COMPETITION) där 20 filmer gör upp om Bronshästen tävlar redan hyllade ÅTERTRÄFFEN av Anna Odell. I sin regidebut återskapar Odell klassåterträffen som hon aldrig blev inbjuden till. Pricka gärna in Face2Face den 9 nov då ni kan höra både Anna Odell och filmens producent Mathilde Dedye berätta om filmen. Filmen har erhållit stöd i form av Teknikcheckar från Dagsljus via Filmbasen och Filmregion Stockholm-Mälardalen. Mathilde Dedye är även aktuell som en av deltagarna i vårt talangprogram STHLM Debut som visar WORK IN PROGRESS ur filmer under produktion, Bio Mauritz den 16 november. Egentligen måste man ha Industrypass, men om man säger ”Filmbasen” i dörren gäller fri entré i mån av plats!
Industrypassinnehavare bjuds på en rad intressanta seminarier och samtal. Men vissa av dessa punkter är också öppna utan pass. Till exempel MICROSCHOOL – FIlm London och deras Microwave-satsning ger en workshop och miniskola för filmarbetare om utveckling, process, paketering och försäljning och spridning av film. Exempel från spelfilm och dokumentärer från lågbudget- till storbudgetproduktion. 13-15 november, 09.30-13.00. Registrera dig via Kulturkrafts hemsida och var med alla tre dagarna utan Industrypass: http://www.kulturkraftstockholm.se/a203b-stockholm-microschool-filmproduktion-packetering-och-forsaljning/
Några internationella tips ur programmet
LAST STOP FRUITVALE STATION, en närgående skildring av den sanna historien om dödsskjutningen av 22-årige Oscar Grant. Filmen är en av årets stora amerikanska independentfilmer och regissören Ryan Cooglers första långfilm. Har du industripass kan du gå på ett spännande seminarium: WHAT STORIES DO WE TELL AND WHY, den 13 nov på Bio Mauritz där Coogler är en av panelgästerna.
MISS VIOLENCE av den grekiske regissören Alexandros Avranas. Filmen är hans andra långfilm och berättar en intensiv och rysande historia om en 11-årig flickas oförklarliga självmord och familjehemligheterna som omger den tragiska händelsen.

TRAITORS av skådespelaren Sean Gullette som gör sin debut som långfilmsregissör. Filmen utspelar sig i Marocko och handlar om sångaren i ett tjejpunkband som smugglar knark för att kunna finansiera en demoinspelning.

BAD HAIR, av den venezuelanska konstnären och regissören Mariana Rondón, som handlar om en ömsint 9-årig pojke som är besatt av att platta sitt hår. Han kärlek till dans och hans långa sessioner framför spegeln får hans ensamstående och hårt arbetande mor att fyllas av rädsla för att sonens beteende skulle vara tecken på homosexualitet.

STOCKHOLM VISIONARY AWARD går i år till den brittiske regissören och konstnär Peter Greenaway mest känd för sitt visuella bildspråk och filmer som TECKNARENS KONTRAKT (1982) DRÄNKTA I NUMMERORDNING (1988) och KLASSIKERN KOCKEN, TJUVEN, HANS FRU OCH HENNES ÄLSKARE (1989) sistnämnda visas på Skandia den 8 nov följt av ett unikt Face2Face med regissören.

Två andra festivalfavoriter som det snackats mycket om är Xavier Dolans gastkramande psykologiska thriller TOM AT THE FARM. Tom reser till landsbygden för att gå på sin döde älskares begravning. Väl där upptäcker han till sin förvåning att ingen vet vem han är, eller att han hade en nära relation till den avlidne. Förbered er på ett krypande obehag och svart humor. Den andra snackisen är BLÅ ÄR DEN VARMASTE FÄRGEN av den fransk-tunisiske regissören Abdel- latif Kechiche. Filmen är ett kärleksdrama mellan två tonårstjejer som tilldelades Guldpalmen för bästa film på årets filmfestival i Cannes.

I festivalens andra sektioner väcker dessa filmer vår nyfikenhet:
Dramakomedin THE LIFEGUARD (AMERICAN INDEPENDENTS) handlar om 30 åriga Leigh som efter en personlig kris lämnar sitt framgångsrika liv i New York och flyttar tillbaka till sin hemstad. Väl där inleder hon en riskabel kärleksrelation med en tonårspojke. I Andrew Bujalski extremt hyllade film COMPUTER CHESS (AMERICAN INDEPENDENTS) följer vi händelserna under en schackdatorturnering på 80-talet. Mångbottnat porträtt av nördar och deras egenheter som sätter artificiell intelligens i ett charmigt perspektiv. I sektionen (LATIN VISIONS) vill vi tipsa om roadtripkomedin CRYSTAL FAIRY regisserad av den chilenska regissören Sebastian Silva. Huvudrollen spelas av den kanadensiska skådespelaren Michael Cera som här bryter med sin snälla pojkimage.

Vi vill även tipsa om Diego Quemada-Diez LA JAULA DE ORO. Filmen följer tre tonåringar från Guatemalas slum som försöker ta sig till USA. En berättelse om immigration och sökandet efter ett bättre liv, belönad med ett specialpris i Cannes för den starka skådespelarensemblen.

Vi önskar er en trevlig festival och hoppas att vi ses på våra TVÅ MINGEL DEN 14:e PÅ BERNS
Kl 18-19.30 presenteras deltagarna i talangprogrammet STHLM Debut som vi liksom detta mingel, arrangerar tillsammans med Filmregion Stockholm Mälardalen och Stockholms Filmfestival. Vi presenterar också ny deadline och ansökningskriterier för programmet, som fortsätter 2015. Attenda och sprid på Facebook: https://www.facebook.com/events/384726521658476/
Kl 20-21.30 blir det samtal om Digital distribution, i samarbete med Telia som också medverkar i panelen. Övriga panelmedlemmar representerar Oberoende filmares förbund, Filminstitutet och NonStop Entertainment. Moderator är journalisten och programledaren Johanna Koljonen. Attenda och sprid på Facebook: https://www.facebook.com/events/1426666200886280/