Dags att söka filmutbildningar

Publicerad: 2015-04-27

Under april och maj är det deadline för många av de filmutbildningar som går att söka på svenska universitet, högskolor och folkhögskolor under 2015. Filmbasen har satt samman guide som lotsar dig genom de olika skolorna och utbildningarna. Känner du till en bra (svensk) utbildning som vi missat är du varmt välkommen att maila oss på info@filmbasen.se så publicerar vi den. Förberedande filmutbildningar
I Sverige finns många skolor som erbjuder förberedande filmutbildningar. Flera av utbildningarna är förlagda på internatbaserade folkhögskolor, vilket ofta är en givande erfarenhet om du vill lära känna likasinnade. Många framgångsrika samarbeten har uppstått just på folkhögskolor. Bland de populäraste folkhögskoleutbildningarna kan nämnas Fridhem folkhögskola (deadline 30 april), Kalix folkhögskola (deadline 30 april) och Molkom folkhögskola (deadline 15 april). Alla ger dig en grundläggande ettårig filmutbildning där du får testa på olika roller inom en filmproduktion. Ett perfekt sätt att hitta det yrke som passar dig bäst om du planerar att söka vidare till en högskoleutbildning. En annan är Katrinebergs folkhögskola utanför Falkenberg. Skolan är resurscentrum för Film i Halland, vilket gör att Filmlinjen är välutrustad. Deadline är 1 maj. Skolan arrangerar också filmläger för tjejer, med deltagare från hela landet.

Filmlinjen på Sundbybergs Folkhögskola är en ettårig utbildning i filmskapande för dig som har ett brinnande intresse av att lära dig grunderna i manus, regi, bildberättande, filmanalys, foto och digital redigering. Kursen omfattar filmövningar som stegvis utvecklas till en egen kortfilm. Deadline 20 april.

På Kvinnofolkhögskolan i Göteborg ges den ettåriga kursen Filmaktivism. Där kan du fördjupa dig i feministisk teori genom filmanalys och eget filmskapande. Sökande antas löpande i mån av plats. Vill du hålla dig mer lokalt i Stockholmsområdet är kanske Stockholms Filmskola (deadline 24 april) eller filmutbildningarna på Kulturama (deadline 13 april) något för dig. Utbildningarna liknar folkhögskolorna till sitt upplägg, men tänk på att de är belagda med relativt höga terminsavgifter innan du söker.

Dokumentärfilm
Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö har två ettåriga kurser inom dokumentärt berättande. Första året är en grundläggande utbildning och det andra året är helt fokuserat på att utveckla ett eget projekt. Sök senast 15 april.

Skurups Folkhögskola erbjuder en tvåårig utbildning inriktad mot både drama och dokumentär. Första året är fokuserat på allmänna praktiska filmstudier. Under andra året väljer om du vill inrikta dig mot drama eller dokumentär. Sök senast 15 april.

Röda korsets folkhögskola erbjuder den ettåriga kursen ”Dokumentär i världen”. Första terminen är en grundkurs inom dokumentärt berättande, under andra terminen åker eleverna till Afrika och spelar in egna projekt. Sök senast 15 april.

Ölands Dokumentärfilmskola har funnits i tio år. Till hösten genomför skolan en förnyelse av den ettåriga kursen då regissörerna Ina Holmqvist och Michael Krotkiewski (utbildade vid STDH), tillsammans Staffan Lindqvist kommer att vara ansvariga för kursinnehållet. Sök senast 25 maj.

Magisterprogram på Akademin Valand
Masterutbildningarna på STDH hade deadline i januari, men även på Akademin Valand (fd Filmhögskolan i Göteborg) kan du i år söka kreativa vidareutbildningar inom film på magisternivå. Det konstnärliga magisterprogrammet i film – med inriktning mot filmiska processer vänder sig till personer som arbetar med film-, bild-, ljud- eller konstområdet och som vill utveckla och reflektera över sin egen och andra filmiska processer. Programmet omfattar 60 hp. Det konstnärliga magisterprogrammet i film – med inriktning mot curator för film och video vänder sig till personer som arbetar med att tillgängliggöra bild- och filmkonsten och/eller det kulturella arvet. Programmet omfattar 60 hp. Magisterprogrammen riktar sig framför allt till dig som redan gått en filmhögskola eller har någon annan form av konstnärlig kandidatexamen i bagaget. Det går dock att söka utbildningarna även om du inte har kandidatexamen, men glöm då inte att ansöka om validering av reell kompetens. Båda utbildningarna har deadline den 15 april.

Bli manusförfattare
Broby grafiska är en yrkeshögskola som ligger i Sunne. Deras ettåriga manusutbildning för film och tv ges på distans med sex träffar under året. Huvudlärare är Sara Broos som regisserade FÖR DIG NAKEN och manusförfattaren och dramaturgen Zara Waldebäck. Deadline 15 april. Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö erbjuder en ettårig dramatiklinje där du får prova att skriva för både film, tv, radio och teater. Första året är en grundläggande utbildning och det andra året är fokuserat på att utveckla ett eget projekt. Deadline 15 april. Manuspiloterna hittar du i Subtopiaområdet, granne med Filmbasen. Huvudlärare för den ettåriga utbildningen är Kurt Öberg. Första termin är fokuserad kring ett flertal skrivuppgifter, andra terminen skriver du på ett eget längre projekt. Deadline 31 maj.

Animation
Diagonalakademin är en tvåårig utbildning inom animation och experimentfilm med sin bas på Telefonplan i Stockholm. Utbildningen ger dig förutsättningar för att arbeta med alla former av animation. Sök senast 2 maj.

Filmarbetare
Filmarbetarutbildningen i Trollhättan är en bra grund för dig som vill arbeta med produktion. Utbildningen har paus till de kommer igång igen hösten 2016.

Filmarbetarlinjen på Fridhem folkhögskola är förberedande för yrkesverksamhet inom film eller TV-branschen. För att bli antagen till Filmarbetarlinjen krävs att du gått årskurs 1 på Filmlinjen på Fridhem eller har motsvarande kunskaper från någon likvärdig utbildning. Sök senast 30 april.

Filmvetenskap
Filmvetenskap studerar de rörliga bildmediernas historia, teori, estetik och funktioner från tidig film till dagens multimediala landskap. Många av Sveriges mest framstående filmjournalister och kritiker har läst eller till och med doktorerat i filmvetenskap.

Att läsa filmvetenskap kan också vara nyttigt för dig som vill regissör eller producent. Under en grundkurs får du en gedigen teoretisk och historisk översikt om filmens historia och möjlighet att se många klassiker som annars kan vara svåra att komma över.

Du kan läsa filmvetenskap vid de flesta av de större universiteten i Sverige. På Stockholms universitet är grundutbildningen på 60 hp (ett år) och institutionen är en av Europas största enheter inom filmvetenskap, och ett av de ledande forskningsområdena inom humaniora vid Stockholms universitet. Utbildningen är förlagd till Filmhuset på Gärdet. Ansök senast 15 april via antagning.se.