Regiworkshop för unga kvinnliga filmregissörer

Datum: 28 mar 2009 - 31 maj 2009
Tid: 10:30 - 18:00
Plats: Filmbasen Alby
Kursledare: Joakim Blendulf

Workshopen vänder sig till unga kvinnliga regissörer som har en del erfarenhet av att regissera eller skriva för kort spelfilm men som nu vill vidareutveckla sig och skärpa sin regimetod.

Vad: Regiworkshop för unga kvinnliga filmare på Filmbasen

När: Sex heldagar under våren

Platser: 6 platser

Under handledning av filmregissör Lisa Aschan (utbildad på Danska Filmskolan) träffas deltagarna sammanlagt sex tillfällen. Kursen innehåller moment av regiövningar, metodsamtal och manusutveckling. Deltagare på kursen är berättigade ett teknikstöd från Filmbasen för att kunna genomföra ett projekt.

28 mars: Intro

Pitch av ditt projekt inför gruppen. Deltagarna berättar om historien, stil, genre och struktur.

Efter pitchen följer individuella samtal. Frågor att ställa är: Hur fick du idén till filmen? Varför är den viktig för dig? Vad är det "nya" för dig i projektet? Vad tror du blir den största utmaningen?

 

18-19 april: Regiövning

Övning där alla deltagare regisserar samma scen. Eleverna är regissör men agerar också skådespelare i de andras scener. Genom att stå på bägge sidor i en personregi situation får eleverna bättre insikt i arbetet med skådespelarna.

 

14 maj: Individuella manusmöten

Deltagarna och handledaren diskuterar manusets kärna. Målet är att eleverna skall kunna formulera essensen av manuset för skådespelare, producent och de andra i teamet. En uppföljning på samtalet efter intro.

Vad handlar filmen om? Hur vill du förmedla ditt budskap? Vad är huvudkonflikten?

 

24 maj: Regiövning med scener

Alla deltagare har samma skådespelare och är publik under de andras övningar. Varje övning avslutas med en kort utvärdering. Varje elev har en timme till sitt förfogande.

 

31 maj: Inför inspelning

Samarbete med fotograf och utveckling av visuellt koncept. Hur omvandlar man ord till bild? Vi fokuserar på hur man bäst möjligt förbereder sig inför inspelningen. Storyboard, dogmer och visuellt koncept. Hur skapar man ett gott samarbete med fotografen och de andra i teamet?

 

Till vem riktar sig workshopen?

Vi söker dig som är kvinna och i första hand mellan 18-26 år. Du har ett brinnande intresse för att regissera och du är beredd att satsa på att under våren utveckla dig själv och din regimetod.  Du behöver inte tidigare ha gått någon filmutbildning eller kurs!

Hur söker du?

Skicka ett mail till [email protected] senast den 20 mars och skriv några rader om varför du vill gå workshopen. Skicka ett CV samt en projektbeskrivning (alt. kortfilmsmanus) på den film som du vill utveckla.

Tider:

Lördagen 28 mars - 10.30-18.00

Lördagen 18 april - 10.30-18.00

Söndagen 19 april - 10.30-18.00

Torsdagen 14 maj Individuella lektioner

Söndagen 24 maj 10.30-18.00

Söndagen 31 maj - 10.30-18.00

 

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun