REGIWORKSHOP – i skådespeleri och personligt berättande

Datum: 16 feb 2013 - 26 mar 2013
Plats: Filmbasen, Alby

Filmbasen lanserar en ny regikurs med tonvikt på skådespeleri och personligt berättande. Processledare är regissörerna Maria Eriksson och Olof Leth, som nyligen examinerades från Stockholms Dramatiska Högskola och var nominerade med sina examensfilmer till 1 km film på 2012 års Stockholms Filmfestival. Kursen har plats för åtta deltagare och målet är att varje deltagare ska göra en personlig kortfilm med levande skådespeleri. 

Som deltagare kommer du att få pröva på att regissera yrkesverksamma skådespelare, men också själv ställa dig framför kameran. Under handledning av processledarna får du göra en egen kortfilm som utgår ifrån en personlig erfarenhet. Kursen innehåller moment av regiövningar, metodsamtal och manusutveckling fördelat på sex tillfällen mellan mitten av februari till slutet av mars. Den riktar sig till regissörer som har en del erfarenhet av att regissera och som nu vill vidareutvecklas inom regi. Du kanske har gått en förberedande filmutbildning, såsom Fridhem eller Stockholms Filmskola, eller så har du gjort filmer på egen hand. 

 

SCHEMA ( med reservation för mindre ändringar)

  1. INTRO MED REGIÖVNINGAR: Helgrupp, 3 dagar, 17-19 februari (söndag-tisdag)

Introduktion av kursen. Vi går igenom regissörens verktyg för personinstruktion. Deltagarna jobbar med scener där de både spelar själva, regisserar varandra och arbetar med professionella skådespelare. Genom att stå på bägge sidor i en personregisituation får eleverna bättre insikt i arbetet med skådespelarna. Scenerna filmas och utvärderas i grupp. Vi introducerar den kommande kortfilmsövningen, som ska utgå från en personlig erfarenhet, och påbörjar idéarbetet.

Vi har även fotolektion med Gabriel Mkrttchian, som är nyexaminerad filmfotograf från StDH. Vi pratar om hur man kan filma snyggt med enkla medel, genom att medvetet använda naturligt ljus och att välja rätt plats.

  1. MANUSMÖTE: 1 mars (fredag)

Individuell handledning i manusutvecklingen. Vi pratar om manusets kärna, där målet är att eleven därefter ska kunna formulera essensen av filmen för sig själv och till skådespelare och team. Vad handlar filmen om? Hur förmedlar du det? Vad är filmens huvudkonflikt? Vem är huvudperson? Vad har karaktärerna för mål och medel? (Deadline för manusutkast är kvällen den 26:e februari.)

Vi har även en dialog kring castingen av filmen. 

  1. INSPELNING: 10-11 mars (söndag-måndag)

Inspelning med individuell handledning. Deltagarna väljer själva hur många inspelningsdagar de har, men vi rekommenderar 1-2. Handledarna besöker allas inspelningar och ger tips och råd på plats.

  1. KLIPPHANDLEDNING: 18 mars (måndag)

Vi tittar på klippningen av filmerna under individuell handledning. Eleverna tar med sig sina projekt och vi tittar på de i bion på Filmbasen. Eleven får tips och råd inför de sista klippdagarna.

  1. FILMVISNING: Helgrupp, 22 mars (fredag), halvdag.

Alla visar sina filmer i bion på Filmbasen och vi tittar tillsammans och ger feed-back. Vi utvärderar kursen. Vad har de lärt sig? Vad tar de vidare inför framtiden?

 

Ansökan ska innehålla:

- Några rader (max ½ A4) där du berättar vem du är och varför du vill gå kursen.

- CV

- En film som du har gjort, eller som du har varit med att göra (specificera vilken roll du hade). Skicka som youtube/vimeo länk eller via sprend.

Kursen kostar 1 200 kr. Skicka din ansökan [email protected] senast 7 februari. Glöm inte att ange namn, adress och mobilnummer i mailet.  

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun