Lovisa Sirén

Filmer till Startsladden

Startsladden är Sveriges största kortfilmspris och delas ut under Göteborgs filmfestival. Bland de tävlande 2015 hittar vi två av årets deltagare i Pure Fiction: Lovisa Sirén med AUDITION och Amanda Kernell med STOERRE VAERIE. Lovisa har redan vunnit Startsladden en gång, nämligen i år 2014, med filmen PUSSY HAVE THE POWER.

Filmer på Nordisk Panorama

I helgen är det dags för Nordisk Panorama och två av tre svenska kortfilmer i kategorin New Nordic Voices är gjorda med stöd av Filmbasen: PUSSY HAVE THE POWER av Lovisa Sirén och SEAT 26D av Karolina Brobäck. I kortfilmskategorien hittar vi också välbekanta namn. Maria Eriksson, som bland annat lett regiworkshop på Filmbasen, har gjort OM DU LÄMNAR MIG NU med stöd av Filmbasen.

Intervju med Startsladden-vinnaren Lovisa Sirén

Lovisa Sirén har några intensiva månader bakom sig. På Novemberfestivalen vann hennes HIMALAYA 1:a pris tungvikt. På Göteborgsfilmfestival deltog hon inte bara bland de nio nominerade till Startsladden utan gick hem med Sveriges största kortfilmspris till värde av en halv miljon som grand finale. Vi passade på att ställa några frågor till henne.

Vilken roll har Filmbasen spelat i arbetet med Pussy Have The Power?

Lovisa årets Startsladden-vinnare

Pussy Have the Power av Lovisa Sirén vann igår kortfilmspriset Startsladden. Priset är värt cirka en halv miljon kronor i form av filmteknik och kontanter och är ett av världens största kortfilmspriser. Med på scen var också filmens fotograf Lisabi Fridell som varit kursledare på Filmbasen. Motiveringen löd: ”Startsladden 2014 tilldelas en film som engagerade juryn i vilda diskussioner.

De tävlar om Startsladden

Idag släpptes namnen på filmerna som tävlar om Sveriges största kortfilmspris: Startsladden, där vinnaren går hem med kontanter och teknik till ett värde av över en halv miljon. Över 400 bidrag skickades in och nio filmer är nu valda, av dessa är fyra gjorda med stöd av Film Stockholm/Filmbasen. Vi gratulerar varmt Lovisa Sirén, Karolina Brobäck, Niki Lindroth von Bahr och Pella Kågerman och ser fram emot att se alla filmerna.

Lovisa Sirén vann stora priset på Novemberfestivalen

I år gick tungviktpriset på Novemberfestivalen till HIMALAYA av Lovisa Sirén. Juryns motivering löd ”En film som är öppen och välkomnande i sitt tema - men bestämd i sin djärvt utmejslade rytm och form. Släpp filmkonsten loss, det är höst!”. Lovisa vann bland annat ett presentkort på kamerautrustning från Canon (värde 25 000 kr). Bästa foto och tredjepriset i tungviktsklassen gick också till Stockholm, dokumentärfilmen SHAHAB av Ayedin Ronaghi.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun