samtal

Långfilmsdebutanter berättar

På STOCKmotion samlades långfilmsdebutanterna Amanda Adolfsson, Anders Hazelius och Sanna Lenken i ett samtal med Anne-Marie Söhrman Fermelin och publiken, som till stor del bestod av andra Stockholmsfilmare.

Amandas långfilm UNGA SOPHIE BELL är den vi kommer att kunna se först, premiären är på Stockholms filmfestival nu i november. Filmen är inspelad i Skåne och Berlin och ljudmixen låstes dagen innan samtalet ägde rum!
Amanda har senaste året deltagit i talangprogrammet Pure Fiction och har en bakgrund som omfattar regilinjen på STDH och en rad uppdrag som inspelningsledare och FAD.

DISPLAY med Ester Martin Bergsmark

Den 20:e maj är det dags igen och vi har glädjen att meddela att vår nästa gäst på samtalsklubben Display är regissören Ester Martin Bergsmark som nyligen hade premiär av sin andra långfilm ”Någonting måste gå sönder”. Filmen bygger på Eli Levéns roman ”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats” Filmen handlar om Sebastian som längtar efter närhet och kärlek.

Filmrummet: Dokumentär från Syrien

Visa filmklippet

Filmrummet 15/4 utgår från dokumentären Åter till Homs, filmad i Syrien före och under kriget, och belönad vid Sundance. Filmen ger en unik inblick i den pågående konflikten, och visningen fördjupas med ett samtal med Orwa Nyrabia - dokumentärfilmsproducent, regissör, skådespelare och författare. 2002 var han med och grundade det första oberoende filmproduktionsbolaget i Syrien. Tillsammans med sin partner och fru, Diana El Jeioroudi, startade han 2008 den internationella dokumentärfilmsfestivalen DOX BOX, som kom att bli den arabisktalande världens mest inflytelserika samlingspunkt för dokumentärfilm.

Display med Anna Odell

DISPLAY är Filmbasens samtalsklubb om filmiska processer. 5 februari deltar Guldbaggebelönade regissören Anna Odell i ett samtal om hennes kritikerhyllade filmdebut ÅTERTRÄFFEN, gjord med stöd av Film Stockholm/Filmbasen. Moderator och samtalspartner är filmvetaren och forskaren Annika Wik, som även har varit opponent på Anna Odells examination från Kungliga Konsthögskolan. Annika Wik var även moderator för de fina seminariedagarna ”Nya uttryck i filmens närvaro” som Filmrummet arrangerade i höstas.
 
Först visas filmen för alla som ännu inte sett den, men det går bra att komma direkt till samtalet. Filmen vann kritikerpriset vid Venedigs filmfestival och tog hem två Guldbaggar för bästa manus och bästa film! Attenda och sprid gärna vårt event.

Plats och identitet

Arkitektur- och designcentrum arrangerar nästa vecka filmdagar om ”Plats och identitet”. Programmet blandar spel- och dokumentärfilmer som tar upp aktuella frågor inom temat. Filmbasens Karin Ekberg har bidragit till urvalet. Bland annat visas New Doc-vinnaren STADEN OCH JAG av Moa Junström.
-Det känns roligt att filmen som konstart får ta plats i Arkitekturcentrums lokaler och temat känns väldigt aktuellt i vår tid av ständig rörelse, säger Moa som just nu befinner sig i Los Angeles. Läs mer

Att gå sin egen väg med låg budget

DIN BARNDOM SKA ALDRIG DÖ är en indiependentlångfilm av Markus Carlsson, som började som ett examensprojekt från Filmhögskolan i Göteborg (numera Akademi Valand Film). Teamet hoppas att se många filmare i publiken på Stockholmspremiären på fredag på Bio Rio - där man får rabatt med Filmbasenkortet!

-Större delen av den svenska filmens utbud baseras på bästsäljande böcker eller är uppföljare. Vi har gått vår egen väg och kämpat hårt med en minimal budget, säger producenten Lovisa Charlier.

Möt Roy Andersson och se klipp från kommande filmen

På torsdag gästar ingen mindre än Roy Andersson Cinemateket Live för att visa exklusiva klipp ur sin nya långfilm och samtala med kritikern Mårten Blomkvist. Specialerbjudande till Filmbasens medlemmar: Köp biljett till samtalet för 80 kr och få upp till två biljetter (ord pris 65 kr/st) till SÅNGER FRÅN ANDRA VÅNINGEN på köpet.

Möt Mia Engberg i samtal om film, poesi och klass

DISPLAY är vår samtalsklubb för film med utgångspunkt i det kreativa hantverket. Här berättar filmskapare om aktuella projekt, visar klipp och diskuterar kreativa processer i dialog med publiken. Den 15.e oktober möter vi regissören Mia Engberg i ett samtal om film, poesi och klass, utifrån hennes prisbelönta och kritikerrosade film Belleville Baby.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun