White Man Blues

Under en vacker sommardag ställer sig en ung gatumusikant, ELMER, på mitten av ett torg med sin gitarr, för att sjunga blueslåtar för de förbipasserande. Problemet är att hans låttexter beskriver hans egna liv, som är enformigt och händelselöst, vilket leder till att personerna som går förbi Elmer ignorerar honom. I slutet av spelningen har Elmer fått endast en krona.

Med en suck börjar Elmer packa ihop sin gitarr, men avbryts av en röst som kallar på honom. Elmer tittar runt omkring sig utan att se personen som pratar med honom. Hans blick fastnar på en duva, varifrån rösten verkar komma. Duvan säger åt Elmer att gå ut i världen och hitta hjärtskärande inspiration från andra personer om han inte kan hitta svärtan hos sig själv. Elmer tar till sig duvans visdomsord och springer iväg för att finna olyckan.

Elmer tar sig till en park, där han gömmer sig för att spionera på folk. Alla i parken ser lyckliga och bekymmerslösa ut, antingen har folk picknick eller så springer de runt med sina hundar och fotbollar. Ett lekande barn snubblar på en pinne och börjar gråta, något som fångar Elmers blick och ger honom en idé. Han tar en rejäl pinne från marken och smyger fram till en man och en kvinna som sitter och skålar kärleksfullt på en filt. Direkt efter skålen hoppar Elmer fram och slår ned mannen med sin pinne, alltmedan kvinnan skriker av överraskning och fasa. Efter att mannen slagits blodig och medvetslös springer Elmer iväg.

Elmer kommer tillbaka till torget, där han återigen plockar upp gitarren och spelar en bluessång. Denna gång är låten han spelar så vackert sorglig och genuint hjärtskärande att folk som går förbi bara måste stanna för att lyssna. När Elmer spelat klart får han rungande applåder från alla på torget. Samtidigt som han tar emot hyllningarna kommer flickvännen till killen som nyss blivit misshandlad fram till Elmer, rycker åt sig hans gitarr, och slår honom sedan blodig och medvetslös med den.

Vi möter Elmer flera månader senare på ett rehabiliteringshem, där han sitter i trädgården i en rullstol, paralyserad från höften ner.

Projektlogg

Projektstart 2019-03-08

Projektet startades av Jonathan Elfving.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun