Vi drömmer, vi faller (f.d. Fejkdrömmar)

Ivan säsongsarbetar som hantverkare i Stockholm. När han jobbar i en villa på midsommarafton dyker hans flickvän Khrystyna oväntat upp. Han blir upprörd när hon visar upp smycken hon stulit från en kund hon säger ha tafsat på henne. Då kommer också dottern i huset, Julia, hem efter att på sin midsommarfest gjort slut med sin pojkvän.
Ivan tvingar Khrystyna att gömma sig bakom en soffa och försöker locka iväg Julia från köket så Khrystyna kan smita därifrån. När Ivan och Julia sedan går ned till källaren för att hämta en flaska vin passar Khrystyna på att gå. Men när hon ska gå hör hon att Julia och Ivan har sex i källaren. Hon klarar inte av att stanna och tackla situationen utan stjäl Julias mobiltelefon och går därifrån.

Ivan och Julias relation blir efter det ansträngd. Ivan ser att Khrystyna sitter på en sten i skogen mittemot och väntar på honom. När Julia vill att de ska gå ut på tomten och dricka vin avstår Ivan. Han vill inte att Khrystyna ska se dem samtidigt som han hellre vill fortsätta arbeta. Julia öppnar sig då för Ivan och berättar om sin utmattningsdepression och att hon vill starta ett nytt liv med honom i Ukraina. Ivan blir osäker då han mycket hellre vill stanna i Sverige. Samtidigt utanför huset blir Khrystyna fullare och fullare då hon dricker upp en flaska vin.

Julias far ringer till Ivan för att höra om hans dotter är där. Ivan säger ja och att han ska fortsätta jobba i morgon. Julia blir upprörd över att de inte ska fly tillsammans, de grälar och Ivan går därifrån. Julia följer med honom ut till uppfarten där Khrystyna, mycket berusad, dyker upp för att göra upp med Ivan. Khrystyna och Ivan åker sedan därifrån och Julia blir ensam kvar.

"Vi drömmer, vi faller" belyser de krafter som styr dagens människa i väst. Drömmar som är nödvändiga för att ett samhälle byggt på konkurrens och konsumtion ska fungera.

"Vi drömmer, vi faller" är tänkt att vara den första i en serie av tre novellfilmer som tillsammans utgör en helhet och blir en långfilm. Samlingsnamnet på filmerna är "Predikament".

Formmässigt kommer vi att använda mycket handkamera. Långa tagningar. Detta är en skådespelarfilm.

Projektlogg

Söker medarbetare till novellfilm Fejkdrömmar

Jag ska spela in en lågbudget novellfilm i mitt hem i sommar. Titeln är "Fejkdrömmar" och är ett drama mellan en ukrainsk hantverkare, dottern i huset han arbetar i och hans ukrainska flickvän. Det är ett feel bad drama men med mycket humor. Dialogbaserat. Långa scener med handkamera. Lite teaterkänsla.
Inspirationskällor är bl. a. Ulrich Seidl, Haneke, Dardennesbröderna, Lars von Trier, Agnès Jaoui, Woody Allen.
De få medarbetare jag lyckats samla ihop i teamet är, liksom jag, alla gamla stötar. Vad jag behöver är ungdom och vitalitet. Min firma heter Antroposcen och jag vill göra film som handlar om människan i förhållande till naturen vi lever i och hur fruktansvärt fel ute vi är med vår skuldbaserade ekonomi, vår tro på evig tillväxt och tekniska framsteg och framför allt vår inbilskhet att tro att människan är skapelsens krona. Jag vill göra filmer som är hard core civilisationskritik men också skoj. "Fejkdrömmar" är dock ett vanligt drama men de tankar jag just rantade ligger som botten i allt jag vill göra med Antroposcen. Kanske du vill vara med?

Jag söker specifikt för detta projekt B-foto, B-ljud, mask och kostym. Söker också medproducent och medkreatör till detta och kommande projekt. Det finns inga eller väldigt lite pengar i "Fejkdrömmar". Förhoppningsvis blir filmen så lyckad att jag har en budget till nästa film. Jag räknar med två repdagar och tre inspelningsdagar sista veckan i juni. Inspelning i Stockholm.

Jag vill göra film som inte blir så övertung av teknik och effekter att det organiska försvinner. Film som påminner mig om min tid på 90-talet då jag spelade garageteater på Södermalm! Jag har idéer och erfarenhet. Jag söker dig som vill göra film billigt men bra och som håller skådespeleri och story i fokus.

Kontakta mig så kan vi prata mer!
[email protected]

Länkar till några filmer jag gjort senaste åren:


Projektstart 2017-04-18

Projektet startades av Håkan Julander.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun