Tomb Raider är alltid aktuellt - uppföljare på gång

Den senaste trailer för Tomb Raider II har släppts och än en gång är det Alicia Vikander som agerar Lara Croft. Det är fascinerande hur populär Lara Croft har blivit sedan det första datorspelet släpptes 1996. Karaktären har fått vara med om fantastiska äventyr och flera olika filmadaptioner.
 
Förra året var det dags för göteborgskan Vikander att kliva in i rollen!
 
Tomb Raider började som sagt med ett datorspel med samma premiss som filmerna. Lara Croft anlitas eller blir ofrivilligt indragen i konflikter och världsomspännande händelser byggt kring gamla artefakt och katakomber som tvingar henne att ta saken i egna händer för att förhindra katastrofer. Och det kommer fortfarande ut spel idag! Du kan hitta uppföljare till gamla klassiker likaväl som videoslots som bygger på karaktären. Det senaste Tomb Raider-spelet kom ut 2015.
 
Tomb Raider är i viss mening den kvinnliga versionen av Indiana Jones-filmerna och bådas popularitet visar på att hjältens kön spelar ingen roll, det är äventyret som är det viktiga! Båda är tuffa, smarta och starka rollfigurer som söker äventyr och historia runt om i världen. Båda är arkeologer som jämt hamnar i trubbel med fiender, lokalbefolkningen och övernaturliga händelser. Så Tomb Raider-filmernas popularitet var nog given redan från början, eftersom de följer samma uppbyggnad som Indiana Jones-filmerna.
 
Tomb Raider-rebooten som kom 2018 med Vikander fick ett ganska svalt mottagande. Handlingen kretsade kring Lara Crofts sökande efter sin försvunne far och är minst lika actionpackad som filmerna med Angelina Jolie.
 
Första filmen regisserades av norska Roar Uthaug men vi vet ännu inte om han kommer att regissera uppföljaren. Än så länge är det lite information som har kommit ut, förutom Vikanders lust att spela rollen igen. Om det väntas bli en direkt uppföljare kan vi nog förvänta oss se Lara Croft slåss mot den hemliga organisationen Trinity som nästlats sin väg in i affärsimperium som hon ärvde av sin far.

Projektlogg

Projektstart 2019-06-28

Projektet startades av Johan Lundgren.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun