Superstar

Dansgruppen MIX är 7 tjejer som dansar discodans, och är bland de bästa i Sverige på sin sport.
"Superstar" är en dansfilm/dokumentärfilm om att vara ung och inne i den här udda delen av dansvärlden. Jag följer tjejerna under vad som kommer bli deras sista höst tillsammans som grupp.
Jag vill göra en film som lär känna tonåringarna bakom de hårt tränande elitdansarna.
Jag kommer fokusera på tjejernas​ vilja att vinna, att träna hårt medan du har ett ”vanligt” tonårsliv med skola, fester, andra intressen, kompisar, kärlek​. Om avundsjuka, om att unna sina vänner framgång. Om glädje och besvikelse.
Om att vara ung, tjej, och sträva efter att vara bäst i världen.

Projektlogg

Uppdatering Superstar

Det har varit en otroligt händelserik höst. Jag har filmat med MIX hela hösten fram till tjejernas sista tillfälle att dansa tillsammans som grupp, en dansuppvisning för fullsatt salong.
Många träningar, resa till Helsingborg för danstävling, resa till Vitryssland, Minsk, för deras sista stora tävling tillsammans. Det har varit helt fantastiskt att följa dem. Mycket skratt, vänskap men också mycket tårar.
För att få ihop filmen nu skulle ett stöd betyda så mycket. Det finns en jättepotential i materialet, men jag har en bit att gå innan jag börjar klippa. Vi kommer komplettera med fler scener med tjejerna i deras vardagliga tonårsliv här i Stockholm under vintern, och jag förbereder mig på att börja klippprocessen i mitten av januari.

Tack så länge!

Danstävling

Jag har nu filmat vid 7 tillfällen, och fått (om det ens var möjligt) mer och mer känsla för projektet.
Discodans är en sport som kräver sin atlet, tjejerna ägnar sig åt väldigt mycket träning. De beskriver det själva som en sport som ses på som lite "löjlig" och inte tas på allvar. Lägg då till att det är en sport som till 95 % utövas av unga tjejer.

Jag har filmat och intervjuat 4 av dem nu, och kommer fortsätta filma så mycket som möjligt fram till EM i november. I helgen, den 21 oktober, ska vi åka på danstävling i Höganäs utanför Helsingborg.

Jag ser det som att historien kommer gå längre än till EM, då de veckorna efter EM kommer ta beslut om de ska fortsätta eller inte. Kommer de som står och tvekar dras med eftersom att Maja som länge varit en självklar dansare i gruppen hoppar av?
Hur är det att gå från ständig träning, att vara en superstar, leva ett liv som elit-dansare men i en sport som verkar ha sitt bästföredatum redan i övre tonåren?

Vad händer månaderna efter det? Jag längtar efter att få undersöka det.

Rörligt material finns i projektbeskrivningen.

Andra filmdagen!

Igår, den 27e september filmade jag för andra gången. Nu är det 6 veckor kvar till EM i Vitryssland, och jag kommer filma med dem 3-4 gånger i veckan fram till dess, mer intensivt sista tiden innan EM.
Igår när vi pratade verkar det som att de faktiskt kommer sluta efter EM, vissa kommer sluta dansa helt, mycket för att tonårstiden med fester, kärlek, ny gymnasieskola och annat lockar.
Idag tog en av tjejerna upp ämnet eget ansvar. Att alla faktiskt måste vara på träningarna är en sak, och hon tycker också det är viktigt att ingen festar, röker eller äter dåligt. Det verkar som att de har haft problem med just det, vilket kanske är naturligt när man börjar bli 15-16 år.

Biljetter till Vitryssland, boende där och hyra av ljudutrustning är det jag absolut behöver mest hjälp till, och det skulle kosta max ca 10 000 för mig och en ljudtekniker att ta oss dit och bo. Jag kommer boka biljetter och åka dit oavsett stöd, men det skulle betyda så mycket att få den extra pushen och uppmuntran som stödet skulle innebära!

Nästa inbokade filmtillfällen är söndag och tisdag, skriver mer då!

Projektstart 2017-09-20

Projektet startades av Milla Bergh.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun