Stockholmssyndromet

Kärleksförklaring till Stockholm inför valet 2018.
Götgatan har hus med lagom storlek. Man kan se husen, gatan och himlen utan att röra på huvudet allt för mycket. Södermalm är som en labyrint, där folk är som möss som vandrar runt och vet var de befinner sig. Det finns gott om fik på Söder. Skrapan har schyssta fik men det bästa fiket är Chokladfabriken på Renstjärnasgatan. Folkungagatan är roligare än Götgatan, därför att där har man ansträngt sig för att husen ska se olika ut. Enfärgade, färglada, med balkonger, utan balkonger och med eller utan flaggor med olika färger. Det finns många biografer på Söder som jag tycker är mycket bra. Bio Söder, som är lagom stor för att vara en biograf. Victoria, klart mindre än Söder, men visar klart fler bättre filmer än Söder, mer grafisk gjord med mindre salonger, mera benutrymme, skönare sittplatser samt roligare pop-corn förpackningar.
Stockholmssyndromet utspelar sig i Sveriges huvudstad Stockholm. Filmen tar pulsen på tiden inför valet på Södermalm. Märkvärdiga saker pågår. Örjan och Pelle har bestämt tid för frukost på Espresso House, i Slussen. De båda vännerna beställer varsin Chai Latte och diskuterar politik, självbiografier och Sveriges system. De pratar om en snubbe som de såg när de var ute och gick här om dagen. En medel ålders gubbe son kom körande i bil och letade efter Försäkringskassan. Han vevade ner rutan och frågade Örjan om var Försäkringskassan låg. Örjan visste inte. Mannen kallade de för idioter och åkte vidare.
Plötsligt kommer två maskerade rånare in på Espresso House. Rånarna ville ha pengar och Chai Latte. Alla på caféet blir livrädda när rånarna hotar personalen med pistoler. Rånare 1, Tom ledaren, går fram till disken och kräver pengar. Rånare 2, Kent, håller vakt och kollar in dem som sitter på caféet. Kents ögon möter en besökares ögon på caféet, en tjejs ögon. De tittar på varandra och blir kära i första ögonkastet. Kent inser att kärlek är mycket viktigare än vad rån och Chai-Latte är. Ledarrånaren Tom ser inte vad som händer med Kent. Kassörskan langar fram pengarna för långsamt och Tom blir otålig. Slagsmål utbryter och ett skott går av. Kent reagerar inte, han tittar djupt i tjejens ögon. Tom skäller ut Kent och undrar om vad fan det är som pågår. Diskussion mellan Tom och Kent om vikten av kärlek och nödvändigheten av rån och Chai-Latte. Ett existentiellt samtal pågår där kärleken vinner. Tom går med på att lämna tillbaka pengarna men behåller take away Chai-Latten. Stämningen på Espresso House blir positiv, alla fikar och är glada. Den medel ålders mannen kommer in på Espresso House. Han börjar med att klaga på att ingen vet var Försäkringskassan ligger. Men sedan drabbas han av den varma stämningen på caféet. Han beställer en Chai-Latte och sätter sig för att snacka med några. Kameran zoomar ut.
Örjan och Pelle går ut från Espresso House och pratar om Stockholm.

Projektlogg

Projektstart 2017-09-11

Projektet startades av Felix Swahn.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun