Sorgen efter Elsa

Tage är 94 år gammal, pensionerad poliskommissarie och körsångare. I sin ungdoms dagar löste han brott på dagarna och sjöng visor i radio på kvällarna. I 56 år var han gift med Elsa. Han berättar att den kraft som slog honom när han såg henne första gången endast kan mätas i styrka med den kraft som drabbade honom när hon dog. Elsa dog för två år sedan. I deras stora lägenhet på söder känner sig inte Tage hemma längre. De många rummen är främmande och tavlorna på väggarna som Elsa älskat så, är utan värde för honom. På kvällarna talar han med henne och vissa nätter kommer hon till honom. Sorgen efter Elsa är en poetiskt film. Hela filmen är planerad att filmas helt utan s.k. talking heads, alltså ingen person i stol som berättar om sitt liv, utan istället varvas spelscener med miljöbilder, interiörbilder med Tage och familjefotografier. I ljudet en voiceover som varvas med Tages sång. Ibland kommer ljud från gatan i kontrast till tystnaden hos Tage.

Filmen kommer att filmas på en Canon 5d. Det är en stilbildskamera som även filmar rörlig bild i HD. Fördelarna är många. Dess litenhet gör den diskret och dess optik ger en enorm bild och färgåtergivning. Den kan även med små medel filma med ett extremt kort skärpedjup, något som passar karaktären för vissa scener i denna film.

Projektlogg

Tage tävlar i New doc - också!

Filmen är med och tävlar! Kanonkul! Verkar som det fallit bort från filmbasens huvudsidan.

/David och David

Transkribering

Vi är två tredjedelar in i arbetet och jag skriver ner monolog för fulla muggar. Det är ett tålamodskrävande arbete. Det finns dock guldkorn i vasken. Hoppas nu att filmbasen ser potentialen i den här lilla filmen. Sorgen efter Elsa handlar om en gammal man som älskar sin fru lika innerligt idag som den dag som de träffades som den dag som hon dog. Mirakelkameran vi använder filmar med extremt kort skärpedjup med en fantastisk detaljåtergivning. Det här kommer att bli en riktigt bra film. I kid you not.

Att träffas igen

Ikväll är första gången vi får vara med när Tage går och lägger sig. På väggen vid hans kudde sitter bilden på Elsa. Hon har ett vackert ansikte med distinkta ögon och varmt leende. Han berättar att dagen varit bra och att han varit och hälsa på deras barnbarn. Länge ligger han sedan och ser på henne innan han släcker och säger sov gott. De kommer att träffas igen, det är jag alldeles säker på.

Dag 1 på filmbasen

Jag måste jobba extra liksom många andra filmare och konstnärer för att betala hyran, maten för hunden Henry, för en ibland, ytterst sällan spontan myskväll med Linda. Och naturligtvis en överkonsumtion av filmer. mitt första extrajobb var som spärrvakt i tunnelbanan. Där träffade jag Ann-Louise som kört tåg och som haft tio människor som hoppat framför hennes tåg. Det blev en film av den historien. I hemtjänst träffar jag nu Tage som berättar om livet före, under och efter att han träffat sitt livs stora kärlek Elsa. Som jag ser det, blir de okvalificerade jobb något annat, något att se fram emot när man möter och ser människorna som jobbar eller finns där. Det är alltså med en variant på Walraff som jag nu ännu en gång gör film utifrån en bekantskap på min arbetsplats.

Projektstart 2009-04-29

Projektet startades av David Henriksson.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun