Sniglar

Titel: Sniglar (arbetsnamn).
Syfte: Att göra en tankeväckande och berörande film om människors (och djurs) anpassningsförmåga.
Budskap: Det finns inget ”gott” och ”ont”, man bara anpassar sina handlingar efter vad som passar en själv bäst för stunden.
Form: Spelfilm.
Målgrupp: Vi inriktar oss främst till killar och tjejer mellan 10 – 40 år. Under 10 år tror vi att det kan det vara svårt att ta till sig filmens budskap. 40 år är en ganska lös övre gräns, men den är satt för att visa att vi framförallt inriktar oss mot en yngre publik.
Längd: 7 minuter.

Filmen börjar vid en idyllisk insjö på svenska landsbygden en sommareftermiddag. Karin, en 12-årig flicka, räddar en skalbagge från att drunkna. Hon är mycket nöjd med sin insats. Under några klipp presenteras ett vackert landskap, som Karin cyklar igenom. Hon kommer fram till en brant backe. Över backen kryper stora svarta skogssniglar. Flera har blivit överkörda. Karin bestämmer sig för att rädda sniglarna.

Vad Karin inte tänker på är att det finns en risk för att hon själv kan bli överkörd. Backen är så brant att man inte ser de bilar som kommer körande uppifrån vägen, men det tänker inte Karin på. Karin börjar plocka upp sniglarna från vägen och släpper försiktigt ned dem i diket. Efter ett tag blir hon dock rätt trött på sin hjälteinsats; sniglarna är mycket fler än hon först trodde och titt som tätt dyker det upp en bil nerifrån backen som kör över sniglarna. Plötsligt dyker det upp en moped uppifrån krönet. Mopedisten upptäcker inte Karin förrän det är för sent och sladdar hjälplöst ner i diket. Karin gömmer sig chockad i det andra diket. Först vill mopedisten, en tonårstjej, skälla ut Karin. Men då Karin kryper ihop och gör sig liten ångrar mopedisten sig och åker iväg. När Karin, chockad och omskakad, kravlar upp ur diket upptäcker hon till råga på allt att sniglarna äter på varandra. T.o.m. de sniglar som Karin har räddat och lagt i diket kryper tillbaka upp på vägen bara för att äta på sina överkörda kompisar. Detta får henne att bli oresonligt arg. Hon trampar ihjäl alla sniglarna och cyklar iväg.

Projektlogg

Projektstart 2009-04-27

Projektet startades av Maria Lundqvist.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun