SKYNDA PÅ

Louise är en ung självständig journalist som precis har påbörjat sin karriär, hennes professionella liv är mycket intensivt. I kväll, för första gången på flera veckor, har hon äntligen en ledig stund. Hon har bestämt sig för att för en gångs skull avsätta lite tid åt sig själv: hon är ensam i sin lilla lägenhet och håller på att pyssla om sig själv. Hon är glad som en litet barn på första pyjamaspartyt. Hon smetar en inpackning i håret, lägger en grön ansiktsmask av lera och sticker ner fötterna i ett masserande fotbad och ska just börja koppla av när telefonen ringer. Nöjd med livet, svarar hon lugnt. Men hennes ansiktsuttryck förändras snabbt och ansiktsdragen spänns, hon ställer sig hastigt upp och försäkrar personen som är i andra ändan att hon ”åker på direkten”.

Louise rusar fram på Stockholms gator mitt under kvällsrusningen, som en utomjording i pyjamas (och med rester kvar av lermasken i ansiktet). Människorna runtomkring är uppsträckta i strikta jobbkläder på väg hem för dagen. Hon springer så fort hon kan, hon kämpar för att ta sig fram i den tätpackade folkmassan som har fyllt gången till tunnelbanan. Hon lyckas med nöd och näppe hoppa på ett förortståg precis innan det avgår. Tåget går långsamt, det verkar som om det plågar henne ännu mer än den kvävande folkmassan i tunnelbanan. Hon kan inte sitta stilla, kan inte låta bli att göra sprittande rörelser. De andra resenärerna i vagnen verkar oroa sig för vad denna konstiga tjej kan tänkas ta sig för. Louise bryr sig inte om det, hon är i sin egen nervösa bubbla, hon är helt oförmögen att uppmärksamma någonting av det verkliga som sker runt omkring henne. Tåget kommer äntligen fram till sin destination, Louise väntar inte en sekund för länge innan hon slänger sig ut från vagnen och börjar springa som en maratonlöperska.

Med stora andningssvårigheter anländer Louise till en totalt tom entréhall på ett sjukhus. Det är tyst som i graven och Louise får en känsla av att hon har hamnat i en annan dimension. Hon hämtar andan och går med målmedvetna steg mot receptionen som även den är helt tom. Louise trycker på ringklockan en gång, två gånger, en tredje gång innan en sjuksköterska dyker upp. Louise tar ett djupt andetag för att kunna prata utan att flåsa, men sjuksköterskan avbryter henne: ”Är det du som är Louise?” Louise svarar jakande och följer efter sjuksköterskan som börjar springa mot hissarna. Det två unga kvinnorna springer snabbt genom sjukhuskorridorerna tills de kommer fram till en stängd dörr in till ett rum. Sjuksköterskan verkar vilja följa med Louise in för att stötta henne i den svåra prövning som väntar bakom dörren, men Louise tar inte hänsyn till henne, hon öppnar dörren utan att tveka och kastar sig oförskräckt in mot det stora ansvar som ligger framför henne...

Projektlogg

Projektstart 2015-01-12

Projektet startades av Mathilda Rolland.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun