Rise

Bobi Wine är vad man skulle kunna kalla ledaren för en revolution i Uganda. Den tidigare musikern utmanar landets ledning, vars 33 korrupta år vid makten länge lämnat folket i en politisk både rädsla och apati. Med röda kläder signalerar folket sitt stöd till budskapet "People Power" som Bobi Wine sprider, med sin egen säkerhet och ibland sina liv som insats.
Vissa anklagar honom för att vara populist, medan andra, inklusive hans yngre bror vittnar om att han är deras Messias. Ett efterlängtat hopp om förändring.
Tidigare konsekventa mord på människor som tar ställning emot regimen, samt 2018 bland annat ett mordförsök på Bobi Wine gör dock att hoppet fortfarande är blandat med rädsla.
2021 är det val igen. Valet 2016 präglades av manipulation och våld. Inför nästa val uppmanas befolkningen av People Power-rörelsen att alla skaffa ID-kort så att åtminstone så många som möjligt kan rösta.

I januari 2018 träffade jag för första gången Bobi. Målet med filmen är att fortsätta följa honom, utvecklingen i landet och vad som nu kommer att ske vid det möjligtvis historiskt omvälvande valet 2021.

Projektlogg

Projektstart 2019-04-03

Projektet startades av Erika Holmberg.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun