Raka spåret till Afghanistan

Längdskidor och integration är något Adam Alexander Johansson från Rättvik har stor erfarenhet av. Efter att ha börjat jobba med svenska för flyktingungdomar i Mora 2012 tändes intresset ytterligare och han fick idén att sammankoppla just integration och skidåkning. Konceptet är är på papperet enkelt, det handlar om att skapa möten i skidspåret mellan människors som annars inte träffas. Tre år senare blev idén verklighet.

Idag så har en viss person i skidåknings gruppen valts att bli utvisad tillbaka till Afghanistan. Kilen som vi nu kallar x är y år gammal och har hunnit komma långt både med skidåkningen och in i det Svenska samhället. Trots att x har bokstavligt åkt raka spåret in Sverige får x inte stanna. Han har hittat nya vänner och har ett mål att fortsätta med skidåkning och hjälpa andra nyanlända med skidåkningen.

Vi kommer i den här dokumentären få följa med x i hans vardag där vi får ta del av hans personliga berättelser samt få en inblick i hans liv. X har inget att se fram emot när det kommer till hans utvisning. Datumet då han ska transporteras tillbaka har börjat närma sig och skidlaget gör nu allt för att se honom kvar i skidspåret.

Projektlogg

Projektstart 2016-10-08

Projektet startades av Nayef Ghoul.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun