Radius the Movie

I Radius följer vi den 10-åriga talangfulla skateboardåkaren Hedda Hjertberg från Stockholm. Envist och målmedvetet kämpar Hedda för att övervinna sina rädslor för att utvecklas inom sin stora passion. Att tro på sig själv och att våga ta plats är också en utmaning, då hon ofta är ensam tjej bland de många killarna i skateparken.

Vid sin sida har Hedda sin 52-åriga skejtkompis Hans ”Puttis” Jacobsson. Hedda och Puttis har lärt känna varandra genom Heddas pappa. De skejtar tillsammans, testar nya pooler och utmanar varandra att lära sig trick. Trots att de kommer från skilda generationer möts de i sin kärlek till skateboard. De kämpar mot liknade rädslor, och drivs av en stark vilja att utvecklas som skateboardåkare. Hedda har nyligen börjat tävla och drömmer om att en dag ta plats i stora tävlingssammanhang. På tävlingarna cirkulerar även Puttis, som trots sin ålder tjurskalligt kämpar för att försvara pallplatsen som det skateboardproffs han en gång var.

Puttis kan se sig själv i Hedda som ung. Hans resa började när han i Heddas ålder var på plats i Dalarna när Sverige skrev skateboardhistoria genom att arrangera världens första skateboardläger: Eurocana Summercamp. Till lägret kom amerikanska proffs för att inspirera och coacha svenska ungdomar. Där blev Puttis under en sommar vittne till födelsen av ett nytt halsbrytande lufttrick: The McTwist. Tricket blev en historisk epokmarkör som kom att revolutionera skateboard och andra actionsporter världen över. För Puttis personligen gjorde händelsen stort avtryck och han känner sig manad att föra historien om skateboardens arv vidare till en ung generation. Hedda är dock måttligt intresserad av Puttis historier från de förflutna. Men tricket McTwist gör visst avtryck - inom henne gror ett frö, där tricket i hemlighet blir en symbol för hennes strävan framåt.

När så skateboardens ”Heliga Graal” - McTwist-rampen från 70-talet - dyker upp efter att varit försvunnen i decennier, sätts något i rullning. Puttis bestämmer sig för att låta Eurocana Summercamp återuppstå. Men denna gång för den snabbt växande generation av unga talangfulla tjejer. Puttis bjuder in det Hawaiinska skateboardproffset Hunter Long och flera andra kvinnliga förebilder som coacher och till tävlingen – The Womens McTwist Challenge. Förberedelserna inför det som åter ska sätta Dalarna på skateboardens världskarta tar sin början. Hedda gör sig redo när Eurocana Summercamp ska återuppstå. I Kalifornien tar Hunter upp sin sju år långa kamp med att bli en av få kvinnliga åkare att klara tricket McTwist. I Dalarna sommaren 2018 möts till sist Hedda och Hunter med Sveriges många andra skejtande tjejer. Stärkt av gemenskapen vågar Hedda gå utanför sina föreställda begränsningar, och hon tar sina första steg mot att ta den plats hon söker.

Radius är en film om vänskap och mod. Om hur en gemensam passion kan bli en förenande kraft som suddar ut olikheter och får människor från olika världar att mötas på lika villkor. Genom Heddas ögon får vi följa insidan av en subkultur där man måste våga utmana sin inre röst för att utvecklas – som skateboardåkare och som människa.

Projektlogg

Projektstart 2018-09-11

Projektet startades av Christopher Sanitate .

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun