Ouaga Girls

SYNOPSIS
Solen ligger högt över den folktomma skolgården. I ett öppet garage står Bintou och lackerar en bildörr. Hennes ansikte är täckt av en gasmask och de giftiga ångorna slingrar sig långsamt ut över gården och blandas med den stillastående luften.
Bintou går sista året på CFIAM, ett feministiskt ini-
tierat utbildningscenter i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou som tar emot unga tjejer som hamnat mellan stolarna i samhället. Syftet är att stärka tjejer-
nas självkänsla och oberoende genom att lära dem ett yrke som traditionellt varit förbehållet män – de ska bli bilmekaniker. Egentligen är Bintou inte säker på att hon vill bli mekaniker. Hon valde inte själv att gå på skolan utan placerades här och hon funderar ofta på att hoppa av. En gång skolkade hon i en hel vecka efter att en kille kommenterat brännsåren på hennes armar och hennes smutsiga hår. Men hemma har hon en fyraårig dotter och utbildningen är en väg till säkrad försörjning. Och nu är det bara ett år kvar innan examen.
I skuggan utanför garageporten sitter Chantal och vän- tar på sin tur. Hennes korta hår är flätat i illröda dreads som gett henne smeknamnet Rastaman. Hon är duktig
i skolan, stolt över sitt kommande yrke och snabb att försvara sig när någon ifrågasätter lämpligheten i att en kvinna mekar med bilar. Men inom sig bär hon en stor sorg och en oro som yttrat sig i återkommande panikat- tacker. Hennes mamma försvann spårlöst från familjen och mellan henne och pappan råder nu en bedövande tystnad. I väntan på att hon ska kunna flytta hemifrån och bli självständig har skolan blivit hennes fristad.
Theresa Traore Dahlbergs debutlångfilm Ouaga Girls är en poetisk uppväxtskildring om systerskap, livsval och strävan efter att hitta sin egen väg.
Filmen följer de två klasskompisarna under utbildningens sista år, och under den första osäkra tiden i yrkeslivet. Genom att vara närvarande i den långsamma rytmen på bilmekanikerskolan och hemma i det privata rummet, samt i Ouagadougous förbjudna nattliv smyger vi oss nära huvudkaraktärerna. De blir komplexa, hemlighets- fulla och drar oss allt längre in i de små och stora val som sakta formar deras liv. För hur gör man egentligen för att bli vuxen?

Projektlogg

Projektstart 2014-04-23

Projektet startades av Theresa Traore Dahlberg.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun