Ockupanterna

2009 var det en våg av ockupationer i Stockholm. En bekant till mig hade varit på en av dom. Jag blev intresserad och ville träffa dessa människor. Kanske bli kompis, och göra en film om någon.

Det har blivit en film om ockupationer i Stockholm i synnerhet, och en del från övriga Sverige och Europa. Från 70-talet till idag. Vilka är dom? Vad vill dom? Vem ockuperar ett hus?
Intervjuer med ockupanter som på plats berättar om ockupationer som varit. Och intervjuer under pågående ockupationer. Mycket bilder från respektive ockupation, mobilfilmer, svartvita bilder. Musik förknippad med respektive ockupation. Progg, punk, pop, latino/funk, mm. Från Stefan Sundström till okända demoband.

Filmen väcker starka reaktioner och sympati för ockupanterna och dess ockupationer.

Ockupationerna det fokuseras mest på är Mullvaden på 70-talet, där 100-tal människor bodde i fyra rivningshotande hus på Södermalm i ett år. Rolf Karlsson som var med berättar. Aspuddens badhus, där Elisabet, 88 år, för första gången är med på en husockupation. Sanna som bor i samma område och badat med sina barn i det rivningshotande badhuset. Maskerade ungdomar som kallar sig Kommando Carl Bildt och ockuperat ett tomt hus. Lagar mat tillsammans, workshops, stark samhörighet, har en dröm om att det ockuperade huset ska bli ett allaktiveteshus.

En episod om tidigare ockupationer i Sverige och Europa.

Även intervju med sociologen Adrienne Sörbom.

Filmen är i redigeringsstadie.
Förhoppning om att eventuellt ha premiär Göteborgs Film Festival 2011.

Projektlogg

Projektstart 2010-09-20

Projektet startades av Fredrik Carlsson.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun