NO LAND IN SIGHT

A documentary about the legendary Sven Yrvind.

www.nolandinsightdoc.com

”Jag har goda chanser att överleva – cirka 50%”. Så resonerar ensamseglaren Sven Yrvind kring hans nästa resa. När många tycker det är galenskap att ge sig ut till havs vid 80 års ålder med de oddsen så ser Yrvind inget annat alternativ till sitt äventyr. Det är läskigare att dö med en fjärrkontroll framför sin tv än att dö ute på havet.

För att förstå hans resonemang måste vi lära känna Sven Yrvind. Hans berättelser tar oss tillbaka till ö-livet i Göteborgs skärgård på 40-talet. Hans far, vars skepp sänktes utanför Japans kust under andra världskriget. Hans lyckliga barndom som förstördes av rutinartad misshandel från lärare som elever. Hans svårigheter med auktoriteter som ledde till att han flydde från lumpen, blev gripen av polis, satt i isoleringscell och slutligen stämplad som sinnessjuk. Hans tillflykt blev havet.

Vi ser Yrvind förbereda sig för sin nästa resa. Hans längtan efter ensamhet på havet känns logisk. Men varför så spartansk tillvaro? Varför göra resan med en båt som endast är en meter bred? Varför kommer han äta sardiner på burk och müsli 400 dagar i sträck när det finns mer aptitliga alternativ? Under förberedelserna fördjupar vi oss i Yrvinds åsikter om dagens konsumtionssamhälle.

Den 79 år unga mannen lägger upp sin självbyggda gula båt Exlex Minor på ett släp i Västervik en vårdag i slutet av maj. Han vinkar adjö och får äntligen starta sitt äventyr. Men det är nästan 10 år sedan Yrvind gjorde sin senaste resa. Att återvända hem vore en enorm skam och extremt misslyckande. Detta kanske är hans sista chans att uppleva havet, på ett eller annat sätt ska han iväg.

Under Yrvinds färd genom Europa korsklipper vi intervjuer med nära och kära som fördjupar oss i Yrvinds besynnerligheter. Yrvind har fyra exfruar. En skollärarinna från Värmland som en dag kom hem till en tom lägenhet där det låg en lapp. – ”Detta funkar inte, jag drar och seglar. – Yrvind”. Hans syster har inte talat med Yrvind på 20 år, varför? Thomas Grahn var 20 år gammal när Yrvind seglade med honom från Göteborg till Miami. Mentorskapet blev tuffare än unga Thomas anat. När han en dag badade utan sele mitt ute på Atlanten (mot Yrvinds inrådan) gled segelbåten ifrån honom. Thomas skrek efter hjälp men Yrvind stirrade på honom och tänkte att han skulle lära sig en läxa. Thomas såg den 70 år gamla gubben glida längre och längre bort och insåg att hans liv strax var över. Till slut kastade Yrvind ut en tamp. Hur känner Thomas för Yrvind idag?

Fotografier, arkivmaterial och animerade berättelser korsklipps med Yrvinds framfart genom Europa tills det att han blickar ut över havet vid Irlands sydligaste kust. Nu väntar ett år av öppet hav, utan kontakt med andra människor. Båten Exlex bogseras till öppet hav och seglar iväg mot horisonten. Det är sista gången vi hör från Sven Yrvind.
”Har ni inte hört från mig efter 400 dagar då är jag nog död”, har Yrvind informerat vänner om.

Om Yrvind inte når land, hur bedömer vi då hans sista resa? Är det ett misslyckande? Var det ett självmordsuppdrag redan från start? Eller fick han i slutändan som han ville? Han undvek sin värsta farhåga – att dö i en soffa med fjärrkontroll i handen. Han avslutade sitt liv där han trivs som bäst, ute till havs.

Vad svaret blir 2020 återstår att se.

Projektlogg

Projektstart 2019-04-03

Projektet startades av Annika Gritti.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun