Motljus

Motljus är en dokumentär som handlar om mellanförskapets värde, där två barndomsvänner som utgör en kreativ duo besöker olika delar av världen för att möta kreatörer och söka nya uttryck som kan identifiera, definiera och ge plats till ett icke normativt perspektiv.

Barndomsvännerna MyNa och Farah, som utgör den svenska konstnärsduon Mahoyo, besöker fyra platser – Nairobi, Mumbai, Hanoi och Belo Horizonte; och i de möten med konstnärer, artister och kreatörer, som alla försöker påverka samhället genom konst, musik, mode och dans - upptäcka en dynamisk konstellation för att ta ägandeskap i sina perspektiv. Med skapandet som röd tråd i diskussioner kring identitet, och mötet mellan Mahoyo och kreatörerna i fokus, får vi ta del av den ungdomliga, drivande och föränderliga kulturscenen i varje stad. Projektet är samtidigt en inre resa där MyNa och Farah laborerar kring för- och nackdelarna i deras rotlöshet och sökandet efter att tillhöra. Genom kollektiva och transnationella samarbeten hittar de människor och platser som kan fylla tomrummen i mellanförskapet.

Det som är unikt med filmen är de samarbete och personliga relationer som uppstår i mötet mellan oss och kreatörerna. Samtal om andrafiering, identitet, rotlöshet, hur man kan använda konst som ett verktyg till förändring kommer att stå i centrum. Eftersom vi också är en del av den kreativa scenen vi fångar i filmen ökar därmed vår möjlighet att få tillträde till dessa berättelser och platser, det blir ett inifrånperspektiv och inte ett iakttagande.

Projektlogg

Projektstart 2016-11-06

Projektet startades av Farah Yusuf.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun