Masken

Det här kommer att bli en svartvit stillbildsfilm. Stämningen ska vara mystisk, ålderdomlig, lite 30-talsaktig.
Inspirationskällor är bland annat Chris Markers La Jetée (naturligtvis!), Victor Sjöström och Fritz Langs tyska produktioner.
Eftersom det enbart handlar om stillbilder arbetar vi med fotografer, inte filmare.
Filmens tema är övergrepp som genereras vidare genom generationerna om man inte gör sig medveten om dem.
En man sitter inlåst på en institution. Han har förlorat sitt minne, och han vet inte varför han är där. Han har bara ett vagt barndomsminne av att ha mött en monstruös varelse när han var liten.
En läkare försöker med drastiska medel få honom att minnas. Till slut återfår fången sitt minne, av hemska upplevelser i barndomen och av en man (troligen hans far) som utsatt honom för saker som inte preciseras exakt. Han rymmer och söker sig tillbaka till barndomshemmet för att hämnas på mannen (fadern), men möter där sig själv som den lilla pojken ur hans minnen. Det är han själv som är den monstruösa varelsen som han minns som barn.
Tiden är cyklisk och allt upprepar sig igen!

Projektlogg

Masken - ett stillbildsfilmprojekt

Vi som genomför det här projektet är ett tätt sammansvetsat team med olika specialiteter. Manusförfattare, regissör och skådespelare, producent, två fotografer varav en också fungerar som skådespelare, kompositör och filmklippare, två skådespelare varav en också är illustratör till några viktiga bilder i historien. Vi arbetar alla ideellt.
Vår princip är att enbart arbeta med originalmaterial, vad gäller både bild, text och musik.
Vi vill berätta en historia enbart med stillbilder. Läs mer i manuset.

Fotograferna
De två fotograferna har lång erfarenhet av fotografi och har erhållit diverse utmärkelser och haft många utställningar med sina alster (se uppladdade exempel).

Modellerna/Skådespelare
Modellerna/skådespelarna är type-castade och passar mycket bra för sina roller i filmen. De är egentligen inte skådespelare vilket inte heller behövs eftersom vi arbetar med enbart stillbilder.

Miljöerna
Vi har letat miljöer sen i november och har nu fått tag på alla som vi behöver.
Två ödehus i Huddinge har fått bidra med miljön till den viktigaste scenen - scen 10 med den lilla pojken som möter sig själv som vuxen.
Carlshälls gård på Långholmen har lovat att ställa upp med Brännvinskungens sal och dess fantastiska fönster för scenerna som sker på Doktorns mottagning.
En skola som ska rivas och som dessutom är brandskadad kommer att bidra med en post-apokalyptisk stämning för scenerna i Terapirummet.
En cell på Långholmen blir fångens rum. Genom fönstret ser han sedan paret gå förbi utanför och samtala.

Ljud och musik
Musiken som kommer att vara surrealistisk och avantgardeartad komponeras av vår kompositör, som också kommer att klippa filmen.
Historien förmedlas av Fången i form av en berättarröst. Vi kommer att lägga tal och musik på separata spår så att man även kan lägga till en version på engelska framöver.

Genomförande
Projektet är redan påbörjat, vi har fotograferat de första scenerna ute vid de förfallna torpen i Huddinge. Vi har redan planerat datum för fotografering i alla miljöer utom en.
Vi beräknar att vara klara med fotograferingen innan sommaren är slut. Produktionen borde vara klar under hösten/vintern.
När fotograferingen är klar väljer regissören och fotograferna ut vilka bilder som ska vara med för varje scen. Filmen klipps ihop och musik och talspåren spelas in och läggs till.

Ekonomi
Vi arbetar som sagt alla ideellt, ändå finns det en del kostnader (viss rekvisita, smink, resor - en av fotograferna bor i Karlstad och en av skådespelarna bor i Falun - transporter, trycksaker, utrustning och hyra för miljöer.) som måste bestridas.
Vi skulle uppskatta att få hjälp med det.

Projektstart 2019-03-25

Projektet startades av Ulf Nilsson.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun