Maddog & Antonia

Jag, Maddog och Antonia satt i höstas runt deras matbord i Sölvesborg. Vi pratade om det förgångna och hur uppväxten påverkar och formar vem du blir senare i livet. ”Om du har haft en stökig pappa blir du ännu jävligare själv”, sa Maddog.

Maddogs far gick bort för två år sedan och han har ingen kontakt med sin mor. Han anser att de har behandlat honom fel. Maddog har själv en 14-årig son som han sedan 6 månader inte har någon kontakt med. Hur tar han ansvar för deras relation?

I filmen om Maddog & Antonia kommer jag genom scener och intervju jobba mot tre ämnen som driver filmen framåt: fördomar, främlingsfientlighet och jakt.

Fördomar
Maddogs utseende präglas av hårda attribut. Han bär alltid mörka kläder, han har långt skägg och hans armar och hals är fyllda av tatueringar. Han jagar, hänger med skumma typer och har tre respektingivande hundar. Vem är han när ingen annan ser? Hur uppfattar andra honom och varför kan det vara problematiskt? Hur uppfattar han andra människor och varför kan det vara problematiskt?

Främlingsfientlighet
Maddog har under i stort sett hela sitt liv levt utanför samhällets system och varit involverad inom olika MC gäng. Han har alltid sökt sig bort från systemet som han idag, genom sjukdom och fattigdom, är beroende av.

I filmen vill jag att Maddog ska reflektera kring: Vilka människor ska Sverige hjälpa? Ska vi hjälpa på plats eller låta flyktingar ta sig till Sverige för att slippa leva i flyktingläger. Vilka krav kan du som medborgare ha hur skattepengar ska användas när du själv inte har bidragit till Sveriges statskassa?

Jakt
Varje dag efter lunch åker Maddog bort till Sölvesborgs camping för att sköta om grisarna Sven och Svea. Han kallar sig själv deras pappa. På kvällarna, ett par dagar i veckan, ger han sig ut i de Blekingska skogarna för att jaga vildsvin.
Om någon skulle skada Sven eller Svea kommer Maddog jaga den personer till världens ände. Han ser grisarna som sina egna barn.

Jag och Maddog har konstaterat att grisarna på campingen och vildsvinen i skogen är lika smarta och har lika stort känsloregister. Hur kan han då utan att blinka skjuta ihjäl ett svin i skogen? Hur respekterar du ett djur genom att skjuta det? Hur kan en ceremoni genom att lägga blommor och tända ljus för en gris ses som att hedra det döda djuret? Hur kan du som person ta avstånd från industrikött från butik men samtidigt äta ägg och dricka flera liter mjöl per dag?

I alla ovanstående ämnen märker jag tydliga paradoxer i Maddogs resonemang. Paradoxer som bygger på okunskap eller bara nekande. Jag vill få Maddog och Antonia att reflektera över sin egen situation.

Projektlogg

Projektstart 2019-04-03

Projektet startades av Simon Norlin.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun