Kulturkampanjen ger igen

Filmen handlar om gruppen Kulturkampanjen och arbete för ett nytt självständigt kulturhus efter att deras hus Cyklopen i slutet av 2008 sattes i brand. Polisen rubricerade det som mordbrand och tror att rasister tände på.
Jag åkte till resterna av Cyklopen och filmade morgonen efter att huset tagit eld och har sedan dess följt gruppens mål att bygga ett nytt kulturhus på en ny plats. Filmen kommer förhoppningsvis berätta historien om en grupp som ger igen genom att bygga upp ett än större och aktivare fristående kulturhus.
Jag får följa dem i allt sitt arbete så jag spelar in möten och gör intervjuer: enskilda och i grupp. Har än så länge varit där med kameran på fester, prisutdelningar, utomhusarrangemang, debatter och allt annat de har gjort som jag med mina medarbetare har hunnit med att dokumentera. När de hade en gala på Kulturhuset vid Sergels torg hade jag fyra kamera män och en ljudtekniker för att dokumentera den tre timmar långa debatten och festen som pågick långt in på natten.
Har än så länge +50 timmar film och planerar fortsätta i samma takt de närmaste åren tills huset står klart. Slutresultatet kommer som jag ser det för mig nu vara en dokumentär i "Lucky People Center International" andan med mycket musik och många människor.
Väljer att ge många olika människor plats i dokumentären för att visa att gruppen mer är en rörelse än några fås individers initiativ. Ska där till försöka visa att Kulturkampanjen globalt är en del av en kulturell och politisk rörelse.

Mer om Kulturkampanjen:
* http://sv.wikipedia.org/wiki/Cyklopen_(kulturhus)
* http://www.dn.se/sthlm/brand-totalforstorde-kulturhuset-cyklopen-1.470097
* http://www.dn.se/sthlm/egentligen-vill-de-inte-ha-oss-har-1.470103
* http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_17259.svd
* http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2213977.svd
* http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2129195.svd

osv... :)
Hör gärna av er om ni undrar något.

Projektlogg

Projektstart 2009-04-30

Projektet startades av Vidar Egnér.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun