Jamal

Tolvåriga Jamal är i kris. Han har nyligen förlorat sin mamma. Hon blev dödad i en skjutning i kvarteret, kulan studsade in i henne när hon var på väg hem från Ica och hon dog ögonblickligen. Pappa är så förstörd av sorgen att han knappt lämnar sitt rum längre. Jamal har blivit den enda föräldern i hemmet. Han lagar mat, städar och tar hand om sin lillebror. Allt ansvar lämnar ingen tid för Jamal att sörja.
Filmen utspelar sig över tre dagar. Pappa har slutat jobba och det går inte att prata med honom längre - han är katatonisk. Högen med räkningar har vuxit sig för stor. Familjen behöver pengar nu! Jamal ringer till firman som mamma jobbade på och försöker få ut hennes sista lön, men dom låtsas som att det inte finns några pengar.
I skolan kan Jamal inte koncentrera sig. Han kan inte sluta tänka på familjens ekonomiska problem. Han hamnar i konflikt med sin lärare. Hon missförstår situationen och anklagar Jamal för att inte anstränga sig. Det blir sista droppen. Jamal drar från skolan och cyklar till centrum. Där betraktar han det lokala gänget. Alla vet att om man behöver snabba cash kan man prata med dom kriminella, dom behöver alltid målvakter (ostraffade människor som håller olagliga saker åt dom). Men Jamal har för mycket integritet för att gå den vägen. Han står emot.
Jamal försöker fixa pengar på andra sätt. Han säljer sin mobil till pantbanken, han lånar pengar av kompisar. Men det blir bara småsummor. Inte i närheten av det belopp familjen är skyldig.
På den sista dagen ringer kronofogden och vill prata med pappa. Jamal vet inte vad han ska säga. Han lägger på luren och går in till sin pappa. Han sitter på sängkanten, apatisk. Jamal försöker nå honom. Han skriker att han inte fixar detta själv. Han är bara tolv år! Pappa måste hjälpa honom nu! Men han kommer inte fram. Pappa är borta.
Jamal biter ihop, drar på sig skorna och går mot centrum. Det ser ut som att han ska gå till dom kriminella, men han går förbi dom. Istället kommer han till skolan. Läraren han bråkade med innan sitter på sitt kontor och rättar prov. Jamal knackar på.
Jamal bryter ihop i lärarens famn och berättar allt – familjen är i ekonomisk kris och behöver hjälp utifrån. Läraren lovar att hjälpa och lämnar Jamal ensam i ett klassrum medan hon ringer några samtal. Jamal tar papper och penna och ritar en teckning. Han ritar en glad familj: Mamma, pappa och två söner. Han börjar gråta. Familjen kanske kan få hjälp, men hans mamma kommer aldrig tillbaka. Ingenting kan ändra på det faktumet. Jamals tårar faller på teckningen. Han sörjer sin mor till slut.

Projektlogg

Projektstart 2019-02-22

Projektet startades av Sebastian Lagerkvist.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun