Jakten på börshajarna


Jakten på börshajarna är en granskning av aktiemarknaden och vad som händer på New York Stock Exchange. Vi får följa med svenske Erik Jensen som tillsammans med Steve Williams påbörjar en videodokumentär som får en oväntad vändning. De granskar affärsverksamheterna genom att köpa mailadresser till företag, för att sedan påbörja fysiska inspektioner.
Erik Jensen är en nyexaminerad frilansjournalist som nyligen tagit sin examen i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö. I ett Sverige där jobben för nyexaminerade mediestudenter är begränsade beger han sig till Florida i hopp om ett bättre liv. En månad senare, när han anländer till Clearwater på Floridas östkust träffar han Steve Williams på en minde pub utanför Tampa Times huvudkontor. Steve är en amerikansk lokaljournalist som berättar att han vill göra en dokumentärfilm om börsmarknaden och manipulationer. Tipset ska han ha fått via e-post av en tidigare medarbetare på New York Stock Exchange som berättade om en liga vars syfte är att störa skärmarna på börsgolvet för att manipulera siffror och påverka investerarnas handelsbeslut. 
Efter drygt en veckas umgänge bestämmer sig båda för att tillsammans göra entré på börsen med dolda kameror. Målet är att uppmärksamma manipulationen och de förvrängda siffrorna. När de väl lyckas komma in på New York Stock Exchange presenterar de sig själva som investerare och experter inom aktehandel. 
Erik berättar att han haft en bakgrund på den holländska mäklarfirman 24Option och kommer i kontakt med många högprofilerade profiler. Men för att locka till sig de absolut största börshajarna snickrar Steve ihop en egen bakgrundshistoria som proffs på aktiehandel i England. Han berättar att han tjänat 49 miljarder pund under loppet av ett år och att han är villig till att investera pengarna i en av de företagsaktier som kommer listas i toppen under årsskiftet.
Det är oktober i New York, och efter två månaders intensivt sökande efter manipulatörerna kommer Steve i kontakt med ryske Ivan Yolkov som mystiskt vandrat omkring på börsens lokaler under flera dagar. 
Medan Steve vänder all sin fokus på Yolkov får han samtidigt veta att Yolkov är på jakt efter Erik för att slutföra en olöst tvist. Att Erik är en nyexaminerad student från Sverige visar sig inte stämma. Steve börjar ifrågasätta Eriks roll i granskningen och får genom Ivan veta att Erik varit involverad i en rad olika bedrägerier i Europa och att han har en teknisk bakgrund som kan kopplas till de manipulationer som tros äga rum på New York Stock Exchange.När Steve slutligen får tillräckligt med bakgrundsinformation om Erik väljer han att konfrontera honom för att höra sanningen. Konfrontationen genererar både spänning och en mystisk känsla som genomsyrar hela handlingen. Den oväntade vändningen får ett bisarrt slut som ingen kunnat förvänta sig.

Projektlogg

Projektstart 2018-07-19

Projektet startades av Pernilla Sigfridsson.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun