Jag kom tvåa

Filmen är en fejkad dokumentär om Gisela, 26 år, som för några år sedan kom två i dokusåpan Big Brother. Idag lever hon sjukskriven och ensam i Skärmarbrink i Stockholm. Hon säger att allt är ganska bra nu. Men någonting verkar skumt. Filmaren Clara följer Gisela i vardagen, och börjar nysta i vad det egentligen är för problem som hon har. Jag kom tvåa ställer frågan Var går gränsen mellan fiktion och verklighet? Och hur unik måste man egentligen vara, för att få plats i bruset?

Projektlogg

En ljudupptagning av Jag kom tvåa

Sitter nämligen och loggar nu, lyssna gärna!

Sista bilden på Gisan

I helgen filmade vi sista scenerna med Gisela. Men nu börjar fas två, att klippa ihop en grov kronologisk version av filmen. Därefter är planen att ta beslut om hur lång filmen ska bli. Det känns riktigt bra faktiskt!

Filmhelg två avklarad

På tre dagar har vi filmat i 34 timmar. Min hjärna försöker landa just nu, men när jag i soffan somnade till Djungelboken förut idag, drömde jag att jag regisserade den och funderade över hur skådespelarna skulle säga sina repliker.

Vi har haft en helt grym helg, ett riktigt kreativt kaos - fokuserat dock - där alla i det lilla teamet verkligen fått jobba ihop och lösa saker på plats. Vi har åkt kommunalt, filmat på Skansen, Biljardpalatset, Medieinstitutet, på location, utomhus och mer därtill. Vi har haft fyra helt underbara skådisar som spelat Vildmarks-Kenny, Big Brother-Danne, Sandra och Vaktmästaren. Frk Bråding har sprungit utan skor på Odengatan och en kvinna i en bil stannade och ville hjälpa den förvirrade kvinnan.

Att tanka in och logga detta kommer bli skitkul. Nu kör vi

Nu kör vi!!

Dags för inspelning nummer två av Jag kom tvåa! Sjukt peppat. Under ett par dagar ska vi sätta Giselaskeppet i rullning och hinna med Skansen, tunnelbana och buss, Medieskolan, Skärmarbrink igen och Biljardpalatset, bland annat. Denna inspelning blir en blandning av Fassbinder möter Gonzojournalistik och det ska bli riktigt spännande att se om mina nya idéer kommer fungera.

Joy heter vårt nytillskott i gänget, hon är dokumentärfilmare och ska vara inspelningsledare. Det behövs! Annars kommer vi vara ett lite mindre team den här gången, med en mycket stor dos verklighet som tränger sig på. Det är otroligt kul med alla som peppat oss inför detta, snart kommer ni få se slutresultatet. Kolla in lite bilder från förra inspelningen här:

Jag kom tvåa

Att regissera sig själv...

I förrgår satt vi och klippte lite på vår trailer till filmen, och jag skulle lägga en liten voiceover för att introducera lite. Det var jättesvårt att veta när det blev ra och inte. Här är mina gena anteckningar under tagningarna:

"1:1 0236 FELtagning
1:2 0237 fel haha
1:3 0238 Test men helt ok, lite för nära flås flås
1:4 0239 GLAPP TYVÄRR
1:5 0240 FEL HAHAHA FÖRLÅT LOPPAN
1:6 0241 halvkeff nu jävlar kör vi en till
1:7 0242 hahaha KEFF
1:8 0243 ok
1:9 0244 ok lite snabb
1:10 0245 bara en till, för att

0971 nej
0972 ok
0973 ok
0974 loppans skor
0975 ok
0976 hahhaha haze.
0977 ok men lite freestyle"

Blogg från idag

Brev till teamet!

Hej igen alla fina,
eftersom inte alla kunde den uppkommande helgen så har jag tagit ett beslut:

att skjuta på inspelningen till oktober, nämligen vecka 43! Om det ser okej ut för alla, eller någon annan vecka som passar ALLA?

Detta även därför att
1. Jag vill göra det här så bra som möjligt
2. Jag vill sammanställa det jag lärde mig av block ett och bli bättre på det jag gör!
3. Jag vill skriva om manus lite och använda mig av Martins och Bojans delaktighet i filmen, till slutet!
4. Jag vill göra det här så bra som möjligt, igen!

Jag kommer att skriva om och klippa lite i den scenen där vi talar om studentmottagning (och göra om själva mottagningen till en regular fest), och göra den mer årstidsneutral.
Sanna och jag kommer att börja jobba på onsdagar igen, fortsätta att greja med Giselakaraktären och repa (visst är hon GRYM, frk Bråding?!), förproducera och planera nästa inspelning in i detalj.
Den här gången kommer det vara en del förflyttningar, och olika locations, så vi behöver en vattenfast plan (alla får synkronisera sina klockor).

Om någon känner en producent(ig) typ som är ute efter projekt så får den gärna höra av sig till mig! Om någon vill ha ett samtal med mig om saker jag kan förbättra, eller bara bolla lite tankar: HÖR AV ER.
Jag tycker ni alla är grymma, och är så glad för att ni ställer upp på det här. Status i detta nu är att jag loggar materialet vi redan gjort, för att klippa en liten pilot till pengamänniskor och övrigt, plus att jag ska träffa vår dramaturg Jörgen Bergmark (som också är regissör och just nu hyllad i Venedig med sin film Det enda rationella) och prata manusändringar och annan övrig pepp!

Följ med projektets utveckling i vår projektlogg på http://www.filmbasen.se/projekt/jag-kom-tvaa
Anslut er eller skriv gärna ett inlägg!

Vi hörs hela tiden nu, okej? KRAM
Clara

Jag tänker så det knakar...

Efter första blocket av filminspelningen uppkom direkt en del frågor.
PPD - Post Production Disorder. Börja klippa före inspelningen är helt klar? Skriva om slutet?!
Min skalle är sprängfylld med tankar. Men det jag fokuserar på nu är lärdomarna från block ett. Vi började hitta ett arbetssätt som var ganska häftigt, som jag skrev om tidigare, där jag kunde regissera och göra teamet delaktiga, under tagning (eftersom det är en fiktiv dokumentär). Och nu vill jag skriva om slutet och involvera mina kära teammedlemmar ännu mer... Ska bara försöka få till ett möte med vår hyllade dramaturg Jörgen Bergmark, och se vad han tycker. Och lite andra bra folk också. Jag gillar feedback, kritik och pepp. Så jag ska försöka skaffa det. Det är lite ensamt som projektledare/producent och regissör, samt manusförfattare, i ett. Ibland undrar jag om jag är galen som gör detta till min första film. Men jag kan liksom inte gölra saker på ett småskaligt sätt. Går just nu för övrigt lite kurser i projektledning, lärstilar och ledarskap. Och DET har gett mig massa energi för nästa block. Jävlar vad jag ska styra upp nu! Vi ses....

Rapport från inspelning

Min hjärna är helt bortblåst. Typ.
Vi har varit ett så grymt skönt team. Idag fick vi äntligen på ut på gatorna i Skärmarbrink och improvisera, och köra några scener där filmens huvudkaraktär frågor människor på stan om de kan handla lite mat till henne. Det blev helt underbart och med hjälp av okända människor på gatan och en statist blev det fulländat. Sanna är så bra, så skör, så blyg och försiktig som Gisela. Och rolig ibland. Jag önskar ni kunde se, och det kommer ni få snart! Vi ska klippa ihop en pilot först och så snart vi kan filma resten. Vi har jobbat så snabbt att vi imorgon bara ska ta två scener. Sen är det bara hem och logga band! Jag har lärt mig så sjukt mycket, varit så sjukt nervös fast stressad, fast lugn och fokuserad på samma gång. Jag har varit full också, i en scen igår. Där jag skulle vara just det: full och dryg. Hoppas vi lyckades för den scenen fick jag lämna över till min regiass. Vi skämtade idag om att jag är lite crazy som i min första film skriver in mig själv, utsätter ett team för ett socialt experiment (de är också med i filmen) och släpper min egen kontroll ibland när jag inte är vid mina sinnens fulla bruk. "Säg inte det här till din nästa arbetsgivare" sa jag till Bojan som kör ljud i vår film, "folk kommer tycka jag är galen". Haha, men man måste våga lite vafan!

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun