Inte bara en dröm...

I början av 2007 åkte vi till Sydafrika för att dokumentera arbetetet med projektet "soccer against crime"
Det blev en film som handlar om barn och ungdomar i Kapstadens utsatta områden och om de eldsjälar som varje dag arbetar med projektet och för att bekämpa Sydafrikas idag största problem, kriminaliteten.
Nu vill vi göra en ny film, som går djupare och belyser ett land, dess problematik och dess människor.

Fokus kommer att ligga på två unga pojkar på 16 år, som vi träffade under vår första resa, då yngre och med mindre erfarenhet av livet. Båda bor dom i Kapstadens utsatta områden, Langa resp. Lotus River. En av dom i ett område för svarta, den andra i ett område för färgade. Men sammanförda genom projektet.
Hur ser deras vardag ut? Deras familj, hem och skola? Vad drömmer dom om, och vad gör dom för att uppnå sina drömmar? Vad är den stora skillnaden med att vara tonåring i Sydafrika och att vara det i Sverige? Finns det egentligen några stora skillnader?
Vi kommer också att vara där för att följa deras resa till Sverige, där dom ska delta i världens största fotbollscup för barn och ungdomar, Gothia Cup. Deras eget VM.
Ungdomar som aldrig tidigare sett andra delar av världen, inte ens andra delar av sitt eget land, får nu chansen att komma till Sverige tillsammans med sitt lag och sina ledare för att möta andra ungdomar från hela världen.
Samma ungdomar som för 3 år sen frågade oss om det fanns mycket isbjörnar i Sverige och som trodde det var snö året runt. Nu får dom själva uppleva landet mitt under högsommar.

Vi vill varva filmen med kapitel från pojkarnas egen vardag, deras egen tillvaro i sitt område, med kapitel som handlar om någonting större. Om Sydafrika som land, deras problematik med kriminalitet, HIV/AIDS rasism och apartheid som fortfarande präglar landet mycket mer än vi tror.
Vi vill berätta om VM och hur det påverkar landet både positivt och negativt.
På ett enkelt och förståeligt sätt göra en film som speglar både det stora och det lilla. Landet respektive individen.

Projektlogg

Projektstart 2009-10-06

Projektet startades av BIbi Gramson, Leonor Tapia, Maria Johansson, Deniz Södergren och Josefine Bengtsson.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun