Hackitat

Under åtta år har fenomenet hacking gått från en mystisk företeelse till att bli en central del av vår förståelse av samtiden. Samtidigt har definitionen av begreppet förminskats och hacking förknippas numera bara med datorer och internet. I webserien Hackitat får vi genom 10 webisoder en unik inblick i vad en verklig hackare gör, och varför denna definition är knapphändig.

Filmad under 8 år och i 14 länder runt om i världen, tar denna serie oss in i en värld där man tar saken i egna händer. Vi får se hur mediaaktivister smygfilmar polisvåld i det ockuperade Västsahara, möter Japanska tekniknördar som mäter strålning i Fukushima-härdsmältans kölvatten och får reda på hur det är att kämpa mot internetcensuren på Kuba.

Hackitat går bakom den traditionella förståelsen av hacking och öppnar upp en värld av aktivism och uppfinningsrikedom. En värld där hacking blir en politiskt taktik - en form av elektronisk direkt aktion. En värld där hacking innebär att ta sig an ett problem; att kringgå en spärr; att öppna ett slutet system.

Projektlogg

Projektstart 2019-01-10

Projektet startades av Kristoffer Kronander.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun