Filmen om Gunilla Lundgren

Gunilla Lundgren är en 76-årig författarinna som bedriver större delen av sitt yrkesliv i stockholmsförorten Rinkeby. Hon ligger bakom arbetet med Nobel i Rinkeby, som bland annat går ut på att nobelpristagaren i litteratur varje år kommer till en grundskola i förorten och träffar barnen på skolan, som har jobbat med pristagarens litteratur under hösten innan besöket. Det projektet fyller i år 30 år.

Gunilla har under minst lika lång tid skrivit böcker (främst barnböcker) tillsammans med skolklasser i Rinkeby, och tillsammans med andra mer eller mindre utsatta personer och grupper. Bland annat har hon arbetat med romska vuxna och barn i flera bokprojekt.

Filmen jag arbetar med ska bli ett person-/yrkesporträtt av Gunilla. Hennes egna berättelser ska vara filmens skelett, men flera andra ska också intervjuas – bland annat barn hon arbetar med nu, personal på skolorna där hon arbetat, och författarinnan Alexandra Pascalidou, som själv var en elev som Gunilla har arbetat med på en skola i Rinkeby. Gunilla har startat i ett bibliotek för romska barn i Rumänien, som hon ska besöka i april. Den resan ska också dokumenteras i filmen.

Projektlogg

Projektstart 2019-01-10

Projektet startades av Daniel Hedström.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun