FÖRSVUNNEN 1972

År 1972 inleds den största brottsutredningen som polismyndigheten på Gotland någonsin skådat och 47 år senare är försvinnandet av Sven Sjögren fortfarande en ouppklarad gåta som än idag engagerar den gotländska allmänheten.

I dokumentärfilmen FÖRSVUNNEN 1972 vill vi utforska vad som hände när Lummelundas största markägare Sven Sjögren spårlöst försvann från sitt hus den 6e oktober 1972. Vilka av de spektakulära historierna kring försvinnandet är egentligen troliga? Mördades Sven brutalt och sänktes i havet inlindad i laxgarn? Maldes han ner i en köttkvarn och utfodrades till djuren på öns största minkfarm? Eller blev Sven skjuten och nedgrävd i en myr på öns norra sida?

I intervjuer med personer som under årens lopp studerat utredningen på nära håll vill vi följa upp de mest intressanta spåren och tillsammans med experter inom kriminologi försöka utreda vad som är troligt och vad kan avfärdas? Vi kommer också följa grannar till Sven Sjögren som idag bedriver en privat utredning i ett försök att lösa gåtan. När den lokala tidningen Gotlands Allehanda publicerar en artikel om projektet börjar mängder med tips att strömma in, däribland ett nytt vittne som aldrig förhördes av polisen. Kan dessa personer möjligtvis vara något på spåren som polisen missat i alla år?

VISION
Vår vision med dokumentärfilmen om Sven Sjögrens försvinnande är att skapa en spännande berättelse där gotlands största gåta för första gången skildras på film. Förhoppningen är att ta dokumentärfilmsgengren till en ny nivå i Sverige och använda ett amerikanskt berättargrepp där innehållet i våra dokumentära intervjuer till viss del gestaltas i dramatiserade partier, där skådespelare och statister gestaltar nyckelhändelser för att ge liv åt berättelsen och förstärka dramatiken.

MÅLSÄTTNING
Projektet syftar till att ta fram manus för dokumentärfilmen och kartlägga den övergripande historien till försvinnandet av Sven Sjögren, samt ta fram underlag och förslag på intervjupersoner och experter som kan medverka i filmen. Därtill ta kontakt med Landsarkivet, Polismyndigheten och SVT för ytterligare dokumentation och arkivmaterial samt ta reda de ekonomiska motiv som eventuellt ligger till grund för Sven Sjögrens försvinnande.

Projektlogg

Projektstart 2019-03-30

Projektet startades av David Andersson.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun