Ett Ansiktslöst Porträtt

Mak Imamović, en ung man på 25 år, kör mot en okänd by i Bosnien. I baksätet ser vi en gravsten som läser Emina Imamović. Mak parkerar vid en stor, rund sjö och går ut ur bilen. Det första han bevittnar är ett anomali: Vattencirklar skapas i sjön, men går åt det motsatta hållet och stängs istället för att öppnas. Här träffar han flickan Selma, som varnar honom för dessa onaturliga cirklar. Han frågar henne om hon kan ta honom till Emina Imamovics hus, och Selma går med på det. Från sjön till huset så får Mak chansen att lära känna människorna som bor där. Några är trevliga, men några har åsikter och beteenden som Mak inte håller med om. Det blir en emotionellt förvirrande resa för Mak och han börjar känna sig osäker på om han gillar denna by eller inte. Men så träffar han en väldigt vis imam vid en moské på toppen av berget, som lyckas ändra hans åsikt om både byn, hans ilska mot hans far, och mycket mer.
Mak kommer fram till huset. Han går genom rummen och får lära känna sin mamma genom hennes gamla kläder och möbler. Han hittar ett självporträtt som Emina gjort, men porträttets ansikte är tyvärr suddigt och gammalt. Sedan hittar han en dagbok, med poesi som Emina skrivit åt Izet. Denna tar han med sig på vägen ut. På vägen tillbaka till sjön så hör han musik från ett kafé. När han tittar in så ser han en sevdah-sångare på scen (traditionell bosnisk-turkisk musik, likt a capella) som sjunger. Denna sångare är en transvestit med många tatueringar på hens kropp som symboliserar både Kristendomen och Islam på kroppen. Det som berör Mak mest är många konservativa familjer sitter i kafét och är helt tagna av denna sång som i stunden får alla att glömma bort om deras hat mot varandra.
Med detta så sätter sig Mak i bilen och kör iväg, både med gravstenen och med dagboken. Han lämnar oss med cirklarna i sjön, som framkallas mer och mer sällan - tills de försvinner helt.

Projektlogg

Projektstart 2018-04-04

Projektet startades av Benjamin Dizdarevic.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun