En reflektion av mig

Mikael, 15, är en vilsen och identitetssökande tonåring med koncentrationssvårigheter. Ännu en ung kille som konstant känner hur vuxenvärlden vänder honom ryggen och som ser sina drömmar kvävas i Flemingsbergs tryckta atmosfär. Opopulär och utstött studsar han från den ena situationen till den andra, mellan hånskrattande klasskamrater och besvikna föräldrar.

En dag kommer hans morfar Koko på besök från Kongo Brazzaville, och för första gången möter Mikael någon med en tydlig koppling till familjens ursprungsland som tidigare varit väldigt främmande för honom. Koko ser hur Mikael är på fel bana i livet och försöker med fast hand förändra den, men i kulturkrocken som följer slår mötet ut helt fel. Mikael, som har den svenska kulturen ingjuten i sig, uppskattas inte av Koko som förväntade sig mötas av den mer respekterande kongolesiska kulturen. De klarar knappt av att vara i samma rum, spänningen stiger.

Plötsligt får familjen beskedet att Koko har cancer och han hamnar omgående på sjukhus. Långsamt svalnar de omedelbara känslorna, och Mikael ser med häpnad hur Koko står upp för honom mot omgivningen när han behandlas orättvist. Koko är hård, men framförallt rättvis och konsekvent - något Mikael inte tyckt sig se hos vuxna i sin omgivning.

trevande men metodiskt vinner Koko över Mikaels förtroende och snart har ett band mellan de två skapats starkare än allt annat. Mikael lyssnar häpet i timmar om hemlandet i Afrikas hjärta. Om Brazzaville och en kultur långt från Sveriges iskalla individualism.

En dag har Koko en överraskning åt Mikael. Traditionella kongolesiska kläder i all sin färgprakt, Mikael tror knappt sina ögon; han har aldrig sett något så vackert. När Mikael börjar bära dem i skolan med en nyfunnen känsla av stolthet och identitet slår verkligheten tillbaka hårt.

Projektlogg

Projektstart 2019-06-29

Projektet startades av Stephane Mounkassa.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun