DYKAROLYCKAN

Det är en blåsig kväll i Stockholm. Huvudkaraktären Jonas är på väg till en apneakurs med två fridykarkompisar, alla tre är sjutton år.
Jonas är en tystlåten kille som saknar självförtroende. I omklädningsrummet pratar hans kompisar om sina rekord när det gäller att hålla andan och de är säkra på att de ska lyckas komma över två minuter. Det är vad de tycker är den gyllene gränsen. Jonas är laddad och vill göra bra ifrån sig.
Väl inne i simhallen sitter Jonas och tvättar sitt cyklop då han ser kursinstruktören Mariett. Hon är lite över tjugo och det märks direkt att Jonas blir väldigt intresserad. Kursen börjar och Jonas gör ett försök att komma nära henne och säga något, men han tvekar. Vad skulle en sådan cool tjej se hos honom? Han har ju inte ens klarat att hålla andan i två minuter.
De börjar första övningen med att ställa sig i en ring. Jonas lyckas inte hamna bredvid Mariett. De går ner under vattnet och skickar runt signaler genom att klämma varandras händer för att se att alla är vid medvetande. Jonas lyckas inte alls bra. Under den resterande tiden av kursen kämpar han för att klara av att hålla andan i mer än två minuter, men han blir nervös av Marietts närvaro. Jonas misslyckas. Han anstränger sig mer och mer och vill på något sätt göra ett intryck på Mariett innan kursen slutar. De kommer säkert aldrig ses igen och Jonas vill att hon ska uppmärksamma honom.
Kursen tar slut utan att Jonas varken har lyckats hålla andan i två minuter eller fått någon kontakt med Mariett.
Alla lämnar simhallen och Jonas är sist kvar i vattnet. Han ska precis lämna bassängen då han bestämmer sig för att göra ett sista försök att slå sin rekordtid. Jonas simmar långsamt under vattnet samtidigt som han håller andan. Men snart börjar han hulka. Jonas tittar på klockan och ser att han är väldigt nära, bara några sekunder kvar. Jonas ler, han kommer att klara det… Allt blir svart.
Vi hör dova ljud. De blir långsamt tydligare, det är röster som hörs. Plötsligt börjar ett suddigt ansikte synas. Det är Mariett. Hon ser först panikslagen och rädd ut. Allt blir klart.
Jonas ligger på kanten till simbassängen och alla står runtomkring i en cirkel. Mariett är böjd över honom. Jonas börjar förstå vad som har hänt, han tittar på sin klocka som står på nästan fyra minuter. Jonas säger att han tror att han slagit sitt rekord. Mariett skrattar och säger att hon är glad att han lever. Hon håller hans hand och andas ut. Två ambulansmän lyfter upp Jonas på en bår och bär iväg honom.
Mariett står kvar och tittar efter Jonas. Hon kommer aldrig att glömma den här kvällen.

Projektlogg

Projektstart 2011-08-24

Projektet startades av John Lindquist.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun