BROR!

SYNOPSIS

“Bror” är en musikdokumentär där vi följer Naz och Kentas musikresa. Berättar-rösterna och filmens huvudkaraktärer kommer vara Kenta och Naz.

I en liten tvåa i Hökarängen (Stockholm) bor Kenta med en kompis och hans mamma. I hans sovrum tränger ett stort gäng musiker in sig för att skapa musik. “Jag gör musik för min hälsa och vill också inspirera människor och förändra samhället med musiken.” säger Kenta. Kenta har växt upp med en ensamstående mamma i en liten by i Japan och bemött olika svårigheter och hinder. Han berättar att han har blivit mycket orättvist behandlad på grund av hans svenska ursprung.

För honom har det inte alltid varit en självklarhet att komma till den punkten han är idag. Han blev tvångsflyttad till Sverige som tonåring och har byggt upp sitt liv igen. Trots sina sociala problem som härstammar ur den psykiska ohälsan. I filmen får vi reda på hans bakgrund och hinder som han har bemött under sin livsresa. Intervjuer och voice-overs vävs ihop med bilder från vardagen och scener i hans sovrum där musiken produceras.

I det rummet finns även Naz. Naz använder sig av pronomen Naz och kallas därför alltid för “Naz”. Naz är politiskt insatt och på Nazs instagram finns ett stort flöde av inlägg kring diskriminering och förtryck. Naz är inte rädd för att gå emot strömmen, men det har inte alltid varit lika lätt. I Naz musik kommer alla känslor fram och vi får en inblick i Naz tankar. “Jag träffade Kenta för första gången i skolans korridor,då han ropade på mig och frågade om jag sjunger? Det var då jag fattade att jag faktiskt kan göra det här, jag kan göra musik och det behöver inte bara vara en hobby.” berättar Naz.

Kenta och Naz hittar inte bara varandra i musiken utan kompletterar även varandra i sina historier. Dom är öppna med sina svårigheter och brister vilket gör att de kan uttrycka sina känslor i musiken och livet. Under våren följer vi med dem till Japan, där Kenta och Naz kommer att skapa musik tillsammans. De kommer bland annat blanda moderna toner med den traditionella Japanska musiken, eftersom Kentas mamma också håller på med musik och har ett gäng musiker hon spelar med. De kommer eventuellt även uppträda tillsammans med lokala musiker. Under resan kommer vi även möta Kentas gamla vänner som kan berätta mer om tiden innan han flyttade till Sverige. Ett av filmens viktiga teman kommer vara “rötter” och hur dessa påverkar ens liv. Genom att söka upp Kentas rötter kommer vi även få höra mer om Naz’s kurdiska rötter.

“BROR” är en karaktär-driven film om en vänskap mellan två starka individer som använder livets utmaningar till att skapa musik fylld av energi. Musiken ska ta oss med på Kentas och Naz resa. Den ligger som en ljudmatta under stora delar av filmen. Musiken kommer att leda oss in i våra känslor och tankar. Den kommer få oss att känna oss starka, men även uppmuntra oss till att ifrågasätta. Vilka val gör vi i livet? Hur väljer vi vilka vi vill bli? Och hur hittar vi vår plats i ett samhälle.

Projektlogg

Projektstart 2019-04-03

Projektet startades av Mohamed Abdi.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun