Begrav mig på bakgården

En 25-årig kvinna blir övertalad av sin far att följa med hem till sitt barndomshem, en plats som hon inte besökt på flera år. Fadern Ragnar berättar att mamman, Gunhild, är sjuk och att någon som heter Linnea är döende.

Barndomshemmet är ett hus på Hälsingekusten där tiden verkar ha frusit och stannat. Kvinnan återser Gunhild och inser att mamman knappt känner igen henne. Dessutom har den 11-åriga Linnea fått överta kvinnans flickrum och säng.

Utanför huset kommer kvinnan i samspråk med en granne, den enda person som känns trygg och vanlig i allt det kalla. Deras konversation avbryts av att Gunhild kommer gående runt husknuten tillsammans med Linnea. Nu får vi för första gången se Linnea med Kvinnans ögon och hon visar sig vara en docka.

Kvinnans första impuls är att åter fly hemmet men hon beslutar sig till slut för att försöka ta kontrollen över situationen och återuppta relationen med Gunhild. Det blir svårt för henne för Gunhilds bild av sin dotter är fortfarande den av ett barn, ett barn som är sjukt och skadat. När kvinnan hittar en gammal VHS-kasett med film på henne själv som barn vågar hon först inte se på den. Hennes egna hjärnspöken kickar igång och dockan Linnea får liv även för henne.

Kvinnan blir först vettskrämd när Linnea vaknar och börjar kommunicera, men hon tvingar till slut att kolla på hemmavideon och innehållet är långt ifrån vad hon befarat. Det barn som visas på VHS-en är glad och sprallig unge och kvinnans bild av sig själv, Linnea, börjar förändras. Tillsammans med dockan/Linnea börjar kvinnan gå igenom resten av Linneas gamla leksaker och Kvinnans fina barndomsminnen kommer tillbaka.
Gunhild har dock fortfarande svårt att släppa den gamla Linnea. Det är inte förrän Kvinnan berättar för mamman att hon själv är gravid som Gunhild förstår.
I samma stund dör dockan och familjen begraver den tillsammans på bakgården.

Projektlogg

Bury me in the backyard--> goes to London!

Regissör Ida Thomasdotter var över till London och visade filmen på inHOUSE festival. I samma veva fick filmen en fin recension av WATCH THIS SPACE FILM MAGAZINE som går att läsa här: watchthisspacefilmmagazine.com/2015/05/05/bury-me-in-the-backyard-2014-review/

Projektstart 2012-08-23

Projektet startades av Anna Österlund Nolskog.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun