Amatörfilmaren

Den som är filmintresserad har säkert vid något tillfälle drömt om att producera en egen film. Det vore väl fantastiskt att kunna få ihop en idé till ett manus och sedan lyckas berätta sin historia på ”the big screen”. Ett sådant projekt var länge helt omöjligt att ro i hamn eftersom framförallt utrustningen för att filma med hög kvalitet var så dyr.
 
Detta har dock förändrats. Den bästa filmutrustningen är fortfarande mycket dyr men det finns överkomliga alternativ som kan filma med relativt hög kvalitet.
 
En annan sak som gjort att filmande kommit in i folkhemmet är att editering av filmer nu kan göras med mjukvara som är tillgänglig för var man.
 
Det har med andra ord öppnats en dörr för amatörfilmaren med ambitioner.  
 
Hur kan man göra en film med små medel
När den ambitiöse amatörfilmaren ska skrida till verket med sitt filmande finns det alltså goda möjligheter till att få ihop en film. Flera budgetutmaningar finns dock kvar att lösa. Det är förstås nästan omöjligt för en amatör att genomföra avancerade stunttricks eller specialeffekter. Även om specialeffekter nu kan skapas med datorer är detta ganska komplicerat och kräver specialister för att det ska bli rätt.
 
Även kostnaderna för statister och skådespelare är något som kostar mycket pengar men om det är en amatörfilm man gör kan man förstås också använda amatörskådespelare – och det finns säkert många som är intresserade av att prova på skådespelandet. Detsamma gäller med övrig personal som behövs.
 
Lättast att göra drama
Den genre som är lättast att ge sig på som amatörfilmare är drama. I ett drama är det möjligt att spela in en hel film i bara ett rum och det kan räcka med bara ett par skådespelare. Ett drama kräver dock mer av skådespelarna vilket kan vara en utmaning om det är amatörer man använder.
 
Andra fördelar med drama är att de kanske är lättare att editera och att ljus och ljud är lättare att rigga inför inspelningen.
 
Tänk på följande när du producerar och regisserar en film
Det finns ett antal saker du bör ha i åtanke när du ger dig på att producera en amatörfilm:
 

  • Du behöver ett manus först och främst. Det gäller att du arbetat igenom ditt manus mycket noggrant för om manuset inte håller måttet faller hela filmen
  • Därefter behöver du en plan för genomförandet av projektet. Vilka resurser behöver du? Vilka personer behöver du involvera? Hur ser tidsramarna ut för filmandet och editeringen?
  • Vidare behöver du en projektpresentation som du kan använda för att attrahera skådespelare, personal och investerare. Det är viktigt att du framställer projektet som seriöst och hållbart för att du ska få de resurser som du behöver
  • Slutligen behöver du utveckla ett koncept för lanseringen av filmen. Ska du ha en glamorös första visning? Ska du marknadsföra filmen? Var ska du sälja filmen; online, försöka med biografer eller sälja den per DVD?

 
Finansiera en film
Det är inte helt lätt att intressera investerare för en filmproduktion. De flesta investerare är väl medvetna om att filmprojekt sällan lönar sig och är filmen på svenska är marknaden väldigt liten.
 
Men det kan gå att få finansiering från rika privatpersoner som är kulturellt intresserade och vill uppmuntra svenska filmer. Om man väl får finansiering för sin film är det lite samma känsla att lyckas få tag i en investerare till sin film som när man får bästa casino bonusar.  
 
Lyckas man ro ett filmprojekt i hamn utan att förlora pengar har man redan där vunnit, för det är väldigt svårt att tjäna pengar på filmande.

Projektlogg

Projektstart 2019-07-04

Projektet startades av Johan Lundgren.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun