Tre filmer med Filmbasen-stöd tävlar på Sundance

Tre svenska filmer är uttagna till Sundance 2018 - och alla tre har fått stöd av Filmbasen. Filmerna är Turkkiosken av Bahar ParsMin börda av Niki Lindroth von Bahr och Fettknölen av Jane Magnusson och Liv Strömquist.

– Sundance är en av de största festivalerna i världen och det är otroligt roligt att tre filmer som Film Stockholm/Filmbasen har gett stöd har tagit sig hela vägen dit, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm/Filmbasen.

Filmbasen förmedlar stöd till filmare för produktion av kortfilm, dokumentärfilm eller filmer i nya format och tekniker. Filmbasen är en del av Film Stockholm och förmedlar stödet på uppdrag av Stockholms läns landstings kulturnämnd.

Om filmerna:
Fettknölen (Vox Lipoma) av Jane Magnusson och Liv Strömquist är en animerad film inom projektet Bergman Revisited, med manus av Liv Strömquist, om ett gäckande födelsemärke på Ingmar Bergmans kind.

Min börda (The Burden) är Niki Lindroth von Bahrs animerad postapokalyptiska musikal som tävlade i Cannes och vunnit en rad priser på svenska och internationella filmfestivaler.

Turkkiosken (The Turk Kiosk) av Bahar Pars är andra delen i hennes kortfilmstrilogi kring rasism och handlar om en kvinna som säger ifrån på sin arbetsplats, vilket sätter hela kontoret i gungning. Filmen finns just nu att se på SVT Play tillsammans med hennes första kortfilm, Rinkebysvenska från 2015.

(Beskrivningar från Svenska Filminstitutet.)

Sundance Film Festival pågår 18-28 januari 2018 i Park City i USA. Se hela listan med uttagna kortfilmer på Sundance.org

Bilden: Ur Turkkiosken av Bahar Pars. Foto: Shazi Özdemir.

Skrivet av: Mikael Ström

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun