Anders Hazelius tog hem pris på Berlinale

Anders Hazelius FÖRSTA GÅNGEN var en av de nio svenska kortfilmer som tävlade på den stora filmfestivalen i Berlin, Berlinale. I helgen blev det klart att Anders tilldelats pris för bästa kortfilm i tävlingskategorin Generation 14plus.

-Det var så kul att åka till Berlin och upptäcka att folk från andra länder både förstod och kunde känna igen sig i filmen. Sen att den vann var bara ett stort plus. De svenska filmerna i Berlin var alla fina. Svensk kortfilm mår väldigt bra just nu, säger en glad Anders.

Filmen är gjord med stöd av Filmbasen/Film Stockholm och har fått extra möjligheter genom en teknikcheck. Läs gärna mer om våra teknikcheckar som delas ut i samarbete med Filmregion Stockholm Mälardalen och teknikbolagen Stopp, Dagsljus och The Line.

-Teknikchecken är ett superbra sätt att med en begränsad budget kunna lyfta filmen i postproduktionen, vilket ofta kan bli en flaskhals. Filmbasens olika stöd har varit essentiella i alla mina filmer.

Så här lyder Berlinale-juryns motivation: "For Best Short Film we would like to recognize a funny and surprising film that defies expectations. Insecurity and social pressure force two awkward people together to share a moment of beautiful and genuine honesty. This film displays a strong visual style and is the work of an insightful and relevant filmmaker."

Filmen är producerad av Lizette Jonjic och Migma film. Anders är utbildad på Filmhögskolan i Göteborg. Hans näst senaste film, kortfilmen Baggy, var utvald till att tävla i Startsladden på Götebors filmfestival och Stockholms filmfestivals 1 km film förra året.

Photo copyright Berlinale, Anders är till höger på bilden.

Skrivet av: Karin Ekberg

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun