Nyheter

Deadline nära för ansökan till STHLM Debut

Nu närmar sig deadline för ansökningar till STHLM Debut, vår satsning på långfilmsdebuterande regissörer och producenter i Stockholm-Mälardalsregionen. Senast 10 februari behöver vi din ansökan!

Publikens pris för Bästa kortfilm till Pure Fiction-deltagaren Amanda Kernell

Stort grattis till vår Pure Fiction-deltagare Amanda Kernell som vann publikens pris för Bästa kortfilm med sin Stoerre vaerie (Norra Storfjället), i går vid Startsladdens gala och prisutdelning i Göteborg. Filmen handlar om Elle, som tagit avstånd från sina samiska rötter men vars systers bortgång tvingar henne att motvilligt återvända till sin hembygd. 

FÖRVARET uttagen till Tempo Documentary Award

Tempo dokumentärfestival släppte nyligen de nominerade till Tempo Documentary Award och en av de utvalda filmerna är FÖRVARET av Anna Persson och Shaon Chakraborty, en film som också har sin världspremiär på festivalen. FÖRVARET har utvecklats under programmet STHLM Debut och är de båda regissörernas långfilmsdebut.

Dokumentären JAG SER DIG på SVT

Visa filmklippet

Torsdag 15 januari kl 20.00 är det äntligen TV-premiär för dokumentären Jag ser dig av Sylvelin Måkestad, gjord med stöd av Film Stockholm. I filmen följer vi Rena Yass från det att hon är 17 år och går sista året på gymnasiet till dess att hon flyttar hemifrån. Genom de sista tonårsåren, i sökandet efter sig själv och brytningen med barndomen. Rena Yass är inte bara troende och politiskt aktiv, utan också blind.

Kortfilm på Göteborgs filmfestival

Vi kan stolt meddela att hela sexton filmer gjorda med stöd av oss får sin premiär på Göteborgs filmfestival 2015, och fördelningen mellan kvinnliga och manliga upphovspersoner är precis 50/50. På söndag 25 januari deltar Filmbasen i kortfilmsdagen på GIFF där alla landets stöd för kortfilm presenteras och publiken ges möjlighet att ställa frågor. Efter panelsamtalet följer en filmmässa där du kan prata med konsulenterna om just ditt projekt.

Premiär för GERILLA

På Göteborgs filmfestival blir det äntligen premiär för Anders Hazelius långfilmsdebut GERILLA som utvecklats under programmet STHLM DEBUT. Filmen beskrivs som ett humoristiskt och befriande kärleksdrama med träffsäkra scener från ett sommarskönt Stockholm, där kampen mot patriarkatet är synonym med drömmen att själv få bekräftelse.

DISPLAY: Om våld

Snart är samtalsklubben DISPLAY tillbaka med nya gäster och teman. Först ut är dokumentären OM VÅLD av Göran Hugo Olsson som gästar oss tillsammans Sophie Vukovic som varit regiassistent och som även klippt delar av filmen. Sophie var också deltagare i Uppsala Talangdagar i höstas. Moderator för samtalet är litteraturvetaren Judith Kiros.

Sök filmutbildning

I januari är det deadline för flera stora filmutbildningar. Se till att din profilsida på filmbasen.se är uppdaterad och använd den som ett digitalt CV. Akademin Valand Film (f.d Filmhögskolan) i Göteborg har deadline för det treåriga kandidatprogrammet den 15/1. Stockholms dramatiska högskola har deadline för ett antal treåriga kandidatprogram i bland annat filmregi, filmklippning och filmfoto, den 19/1. Norska filmskolan i Lillehammer har sin deadline redan 9/1.

Filmer till Startsladden

Startsladden är Sveriges största kortfilmspris och delas ut under Göteborgs filmfestival. Bland de tävlande 2015 hittar vi två av årets deltagare i Pure Fiction: Lovisa Sirén med AUDITION och Amanda Kernell med STOERRE VAERIE. Lovisa har redan vunnit Startsladden en gång, nämligen i år 2014, med filmen PUSSY HAVE THE POWER.

Pure Fiction igen 2015

Vi är jätteglada att Pure Fiction, vår satsning på kvinnliga regissörer inom längre fiktion, kommer att fortsätta under 2015. Svenska Filminstitutet har beviljat nya medel för vårt ambitiösa program och en ny utlysning genomförs i vår. Pure Fiction görs i samarbete med Film i Skåne, Boost Hbg och Film i Västerbotten. I omgång ett deltog sex regissörer, i omgång som pågår nu två deltar sju.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun