Nyheter

Sök till talangdagarna på Bergmanveckan

Talangdagarna på Fårö är en årlig mötesplats för nya filmare från hela landet. Förutom att få ta del av fem skräddarsydda dagar med gäster, filmvisningar, nya bekantskaper och utflykter i Fårölandskapen får man delta i och uppleva en av Sveriges finaste filmfestivaler: Bergmanveckan. Bland årets gäster finns bl a Bille August, Catherine Breillat, Richard Ayoade, Baker Karim, Sofia Norlin, Lisa Langseth och Paul Tyler.

Vägledning i ansökan till SFI

För två år sen införde Svenska Filminstitutet (SFI) krav på kontoordning. I samband med den nya kontoordningen togs det även fram mallar som man kan använda sig av när man söker stöd från SFI. Den 24 april kl 09:30-12:00 går produktionsstödsavdelningen igenom hur man fyller i de olika mallarna samt hur man upprättar en likviditetsplan.

Filmrummet: Dokumentär från Syrien

Visa filmklippet

Filmrummet 15/4 utgår från dokumentären Åter till Homs, filmad i Syrien före och under kriget, och belönad vid Sundance. Filmen ger en unik inblick i den pågående konflikten, och visningen fördjupas med ett samtal med Orwa Nyrabia - dokumentärfilmsproducent, regissör, skådespelare och författare. 2002 var han med och grundade det första oberoende filmproduktionsbolaget i Syrien. Tillsammans med sin partner och fru, Diana El Jeioroudi, startade han 2008 den internationella dokumentärfilmsfestivalen DOX BOX, som kom att bli den arabisktalande världens mest inflytelserika samlingspunkt för dokumentärfilm.

Mötesplats för unga filmare

Sök till en nationell mötesplats för unga filmare från hela landet där mingel, samtal och intresse för filmskapande står i fokus. Årets program äger rum 17-18 maj och fokuserar särskilt på ljud och musik i film. Bland årets gäster finns Lisa Langseth, Gulbaggebelönad regissör och manusförfattare bakom filmerna Till det som är vackert och Hotell som berättar om sitt eget förhållande till filmljud och filmmusik.

Pitch-kurs. Dags att anmäla sig!

I år följer vi upp fjolårets mycket uppskattade pitch-kurs för filmare i Sörmland, Uppland, Västmanland och Örebro län. Två filmare från vardera fyra län väljs ut att först gå en kurs, och därefter pitcha sin filmidé inför en professionell panel. Till skillnad från liknande pitchar är detta ingen tävling med en prispott, utan en kurs som erbjuder möjlighet att spetsa till sin filmpresentation och få den professionellt bedömd av en expertpanel.

Tre nya projekt till STHLM Debut

            
Anders Hazelius                   Peter Grönlund                        Erik Green Petersson
 
Av närmare 30 ansökningar har tre projekt valts ut till STHLM Debut 3, vår satsning på långfilmsdebuterande regissörer och producenter i Stockholm-Mälarregionen. Bredden på ansökningarna har varit stor. De tre utvalda projekten till STHLM Debut omgång 3 är: TJUVHEDER – regissör Peter Grönlund, producent Frida Bargo, B-Reel Feature Films, GERILLA – regissör Anders Hazelius, producent Lizette Jonjic, Migma film och BARN AV SIN TID – regissör Erik Green Petersson.

Det senaste inom dansfilm

SITE bjuder in till kvällar med fri entré med nationella och internationella kortfilmer, samtal och seminarier med inbjudna konstnärer under rubriken DANCING IN THE LIGHT – SITE.  Under våren och hösten 2014 blir det sju seminariekvällar där nio konstnärer medverkar med filmvisning och samtal om konsten, möjligheterna och framtiden inom den samtida dansfilmen.

Workshop: Greenscreen & Arri Alexa

Under två dagar i april kan du som deltagare i Filmbasens nya workshop få en grundutbildning i att arbeta med Green screen och kameran Arri Alexa. Workshopen behandlar hela arbetsflödet - från filmning till ljussättning och redigering. Fokus ligger på praktiska övningar som blandas med grundläggande teori. Workshopen riktar sig till dig som fotar, regisserar, eller bara är intresserad av att pröva på.

Möt Berlinale och Arte på Filmrummet

Maike Mia Höhne, curator på Berlins filmfestival och Catherine Colas, redaktör och inköpare på den franska-tyska TV-kanalen Arte gästar Filmrummet 7 april. Kvällen inleds med ett specialframtaget filmprogram bestående av festivalheta kortfilmer. Därefter följer ett samtal på scen med en utblick på kortfilm i dag. Vilka filmer berör och provocerar, vad letar festivalen och kanalen efter? Vad är en kortfilmens väsen och position enligt dem?

Anmäl film till Botkyrka och Åkersberga

Visa filmklippet
Är du max 19 år? Skicka in din film till Botkyrka filmfestival i valfri genre och tema, max 15 minuter lång. Deadline 31 mars. Även du som är bosatt i Österåker och upp till 19 år kan anmäla film lokalt, till Åkersberga Filmfest. Deadline 2 maj. Vinnarna på båda festivalerna direktkvalificerar sig för visning på STOCKmotion, Stockholms nya regionala filmfestival och uttagning för Novemberfestivalen. 

www.filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms Läns Landsting och Botkyrka kommun © Stockholms Läns Landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun