Nyheter

Manus i fokus på FILM:16 - så anmäler du dig

Den 14-15 maj arrangerar Filminstitutet FILM:16, en nationell mötesplats och inspirationshelg för unga filmare från hela landet där samtal för filmskapande står i fokus. Årets program fokuserar på manusförfattarens roll.

Sök till talangdagarna på Fårö under Bergmanveckan!

Film Stockholm/Filmbasen, Film på Gotland, Film i Skåne och FilmCloud mfl bjuder in filmare (som kommit en bit på väg) från hela landet till en unik och uppskattad upplevelse! 

Dags att anmäla din film till STOCKmotion

STOCKmotion är Stockholms läns kort- och dokumentärfilmfestival där filmskapare i alla åldrar ges plats på vita duken. Nu är det hög tid att anmäla ditt bidrag till höstens festival - deadline är den 25 maj 2016.

Att jobba med skådespelare och ickeskådespelare

Ester Martin Bergsmark kommer till Filmbasen för att prata utifrån processen med sin film ”Nånting måste gå sönder”. Hur kan du skildra något sant men ändå tillgängligt? Hur gör du för att hålla en öppen process utan att det blir alltför psykiskt påfrestande och kostsamt? Lär dig att snatta friskt från olika genrer och dramaturgier.

Filmrummet om ljud på film och bio

Hur går det egentligen till när ljudbilden mejslas fram till en gestaltande del av filmen? Och vad krävs av en biografsalong för att förmedla den? I nästa Filmrum följer vi ljudet från inspelning till biograf. Dagen börjar i Filmstaden Scandianavias Dolby Atmos-och IMAX-salonger och fortsätter sedan till Filmhusets referensklassade salong Bio Mauritz.

Simon Vahlnes kortfilm uttagen till Cannes: "Glad, pirrig och taggad"

Stort grattis till Simon Vahlne, vars kortfilm Fight on a Swedish Beach har blivit utvald till huvudtävlan i kortfilmssektionen i Cannes! Filmen, som fått stöd av Filmbasen, är en av två svenska kortfilmer som har chansen att vinna en Guldpalm.

Filmbasen DISPLAY: Martha & Niki

På Filmbasens filmklubb DISPLAY torsdagen den 21 april på Bio Rio visas den prisade dokumentären Martha & Niki. Som gäster kommer regissören Tora Mkandawire Mårtens och Niki Tsappos från filmen. Moderator är kulturproducent Ulrika Bandeira.

Sök SWEA-filmstipendium för vistelse i Los Angeles

SWEA Los Angeles utlyser ett filmstipendium riktat till svenska filmstudenter eller filmskapare i början av sin karriär. I år firar dessutom stipendiet 10-årsjubileum och höjer tillfälligt stipendiesumman från $7500 till $10,000 + resa Los Angeles tur och retur! 

Nytt stipendium för dokumentärfilmare till Malik Bendjellouls minne

Att få sin dokumentärfilm finansierad i Sverige idag är svårt. Många gånger kräver det att du redan är etablerad i filmbranschen, med ett långt CV bakom dig. När Malik Bendjelloul gjorde Searching For Sugar Man, var bristen på finansiering en ständig utmaning. Stiftelsen Malik Bendjellouls Minne vill bredda de befintliga möjligheterna till finansiering, genom att utlysa ett stipendium för nytänkande och oetablerade dokumentärfilmare.

Glöm inte skicka din ansökan till filmutbildningar senast 15 april!

Är du sugen på att gå en kurs eller påbörja en utbildning i höst? Missa inte att ansöka i tid, många utbildningar har deadline för ansökan den 15 april! Vi vill bland andra tipsa om de här kurserna som flera av Filmbasens filmare har gått och varit mycket nöjda med.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun