Nyheter

Minnesvärda möten på Fårö

Under fem intensiva dagar möttes ett 20-tal filmare från hela Sverige för ett skräddarsytt program parallellt med  Bergmanveckan på Fårö.  Bland de minnesvärda inslagen fanns en exklusiv masterclass med franska regissören Catherine Breillart som visade sig vara en riktig rebell med en brinnande kärlek för filmkonsten och en stor vilja att dela den med kommande generationer. Breillart frågades ut av Jonatan Etzler och Simon Vahlne som tillsammans med Elin Övergaard representerade Filmbasen, och Ninja Thyberg som representerade S

Förlängd svarstid för projektansökningar

På grund av det stora antalet inkomna projektansökningar i samband med den senaste deadlinen (22 juni) kan svar komma att dröja något längre de normala sex veckorna. Alla ansökningar som kommit in under våren kommer behandlas senast under juli och svar kommer att ges innan augusti. 

Filmworkshops på Fryshuset i sommar

Mellan den 25/6 till 25/7, håller rörelsen Imaginarium, i samarbete med Fryshuset Stockholm, fyra veckolånga workshops i filmskapande för dig mellan 12-15 och 16-20 år. Du får chansen att vara med om ett kortfilmsprojekt som syftar till att utmana och ifrågasätta normer och maktstrukturer i samhället på ett konstruktivt och kreativt sätt. Faller du utanför ålderskategorierna kan du ändå delta i mån av plats.

Vi reser till Fårö

På måndag reser vi till Fårö och Bergmanveckan där vi är med och anordnar nationellt möte för unga filmare, "Swedish Talents". Filmbasen representeras av Elin Övergaard, Jonatan Etzler och Simon Vahlne. Bergmanveckan blir också avslut och uppstart för Pure Fiction, vår satsning på kvinnliga regissörer. Efter ett framgångsrikt år kommer första omgången avslutas och omgång två inledas genom att de två grupperna regissörer möts vid några utvalda programpunkter och deltar i en gemensam middag.

Dokumentärträff i Skåne

22-24 augusti kan dokumentärfilmare från hela Sverige mötas, utbyta erfarenheter, nätverka, boka jobb och dela med sig av kunskap och tankar. Du är själv med och utformar programmet genom att önska eller bidra med en föreläsning, work-in-progress, workshop, diskussion, filmvisning, inspirationspass eller annat i samband med din anmälan.

Här är nya Pure Fiction

Succén återkommer, Film i Skåne, BoostHbg, Film Stockholm/Filmbasen och Film i Västerbotten presenterar: sju nya regissörer och sju nya historier som deltagare i vår andra omgång av programmet Pure Fiction. 

Förlängd deadline för mellanvikt och lättvikt på STOCKmotion

Rekordmånga bidrag har skickats in till STOCKmotion i tungvikt och 27+! Vi förlänger deadline för tävlingskategorierna mellanvikt och lättvikt för att få maximal bredd på festivalen. Mellanvikt får ny deadline den 10 juni - tävla om en prispott på över 60 000 kr.

SFI efterlyser projekt med kvinnliga upphovspersoner

Tips till alla tjejer som nyss skickat projekt till Filmbasen, men är osäkra på om de är redo för Filminstitutet. Filminstitutet bör fördela sina pengar jämt utifrån tydliga jämställdhetsmål, men ligger just nu på 30/70 i ansökningsstatistiken. Bara 30 procent av inkomna ansökningar under januari-maj 2014 har kommit från kvinnliga upphovspersoner. De väntar alltså på er med öppna armar! Detta gäller både kortfilm och Moving Sweden.

Filmläger för tjejer i augusti

På Karinebergs folkhögskola i Halland arrangeras 4–10 augusti ett filmläger för tjejer. Inga förkunskaper krävs för att delta! Erfarna handledare går igenom filmhantverkets grunder: regi, skådespeleri, manus, foto, ljus, ljud och redigering. 

PRISER PÅ STOCKmotion till sammanlagt över 200 000 kr!

Det kommer att delas ut många fina priser när Stockholms kortfilmare samlas i oktober och visar film på STOCKmotion. Missa inte att skicka in din film senast den 31 maj!

www.filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms Läns Landsting och Botkyrka kommun © Stockholms Läns Landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun