Nyheter

Pure Fiction igen 2015

Vi är jätteglada att Pure Fiction, vår satsning på kvinnliga regissörer inom längre fiktion, kommer att fortsätta under 2015. Svenska Filminstitutet har beviljat nya medel för vårt ambitiösa program och en ny utlysning genomförs i vår. Pure Fiction görs i samarbete med Film i Skåne, Boost Hbg och Film i Västerbotten. I omgång ett deltog sex regissörer, i omgång som pågår nu två deltar sju.

Nya rutiner för filmstöd

Filmbasens ansökningsportal stänger för året den 1 december. Tyvärr är det många som väntat länge än normal handläggningstid. Vi ber om ursäkt för detta och har nu förstärkt handläggningen och återkommer med besked så snart vi bara kan! 2015 inför vi nya rutiner med en deadline per termin. Vårens deadline är den 10 mars.

Novemberfestivalen=storslam!

Filmarna från Stockholm tog hem de stora priserna på Novemberfestivalen i helgen. Bästa film i kategorin tungvikt fick Emma Thorsander för EMBRYO, andrapris fick Lovisa Sirén för PUSSY HAVE THE POWER och filmen vann också bästa originalmusik. Den stora vinnaren i år blev GRYNING som tog hem fyra priser!

Anmälan öppen till Tempos pitch

Nu är anmälan till Tempos stora pitchpris öppen. Tempo Pitch vänder sig till professionellt verksamma producenter som har producerat minst en långfilm (minst 50 minuter) tidigare. Uttagna projekt pitchas inför jury och publik på Bio Rio under festivalen 5 mars 2015. Priset är 75000 kronor i utvecklingsmedel. Priset finansieras av Filmregion Stockholm-Mälardalen, SVT Dokumentär och Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulenter.

Kortfilmsdagen 21 december

Den 21 december är årets kortaste dag och även den internationella Kortfilmsdagen. Filmbasen kommer att visa ett urval av nya och prisbelönta kortfilmer från årets festival STOCKmotion på Bio Cosmopolite i Brandbergens Centrum. Fri entré!
Kortfilmsdagen är ett initiativ från Svenska Filminstitutet och SVT kortfilm kommer att sända ett specialproducerat kortfilmsmagasin.

Novemberfestivalen

Den 19:e Novemberfestivalen äger rum 21-22 november 2014 på Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan. Novemberfestivalen är Sveriges största nationella arena för film av och för unga. Från Filmbasen deltar filmer och filmare som kvalificerat sig genom länsfestivalen STOCKmotion, och vår medarbetare Rafael Franco. 

Dialoger i filmens närvaro

Filmrummet bjuder in till två inspirerande dagar fullspäckade av föreläsningar och samtal med framträdande filmare, forskare, filmkonsulenter och konstnärer i Filmhuset. Filmbasen medverkar genom att berätta om programmet Pure Fiction. Det övergripande temat är dialog. Från filmisk gestaltning och samspelet mellan bilder, till dialogens funktion i handledning, filmprocess och produktion.

Astrid - den perfekta barnfilmen?

Under seminariet Bobo 14 – alla barns rätt till filmkulturen, den 20 november släpps Filminstitutets kraftsamling för barnfilmen och nya satsningar presenteras. I programmet lyfts kortfilmen ASTRID av Fijona Jonuzi (f.d. deltagare i Filmbasens talangprogram) som ett ovanligt bra exempel. Gäster kommer att belysa ämnet barn och film ur en mängd olika perspektiv. Så alla som vill göra film för en ung publik, skynda att anmäl er!

Snart deadline för Tempos tävlingar!

Tempo dokumentärfestival har snart deadline för sina tävlingar: New Doc, Tempo Documentary Award och Tempo Short Award.New Doc är Tempos talangpris för oetablerade regissörer. Priset startade av Filmbasen för att lyfta nya röster och har delats ut till ett antal spännande filmare. Nu öppnas priset upp för filmer från hela landet och prissumman höjs!

Intensivkurs i filmmanus

Under fyra kvällar kommer kommer den prisbelönte filmskaparen Shahriyar Latifzadeh att ha en skrivworkshop på Uncut i Solna. Det här är en intensivkurs för dig som längtar efter att skriva manus, men som behöver inspiration för att sätta igång. Kursens innehåll är klassisk dramaturgi och skrivprocessens olika faser.

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun