H.264 gamma shift?

5 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
H.264 gamma shift?
Målgrupp: Fotograf, Klippare, Postprod./bild

Har någon en gyllene regel för att minimera gamma shift i konverteringen till h.264? Kul att behöva testa både Episode, FCP, Quicktime Pro, MPEG Streamclip och After Effects varje gång… Pixelbaserade program blir oftast bättre än linjära så AE brukar funka (särskilt med Preserve RGB) men det är verkligen inte en självklarhet.

Plus att olika programvaror visar h264:or olika. Hur blev det ett standardiserat leveransformat?!

Ida Svenonius

H.264 gamma shift?

Har tyvärr inget tips om hur man kan minimera gamma shift, men har dock en tanke om varför man ofta vill ha saker levererat i h.264.

Det är förmodligen så att de flesta vill ha det formatet eftersom det stöds av alla de större video-sajterna (Vimeo, YouTube, m.fl.) samt att det stöds direkt i HTML 5 (har jag för mig) och av Apples produkter.

"I don't belive in talent, only inspiration and ambition"

Gamma

Ida, jobbar inte du på Chimney Pot? Snacka med Jonas Jangvad, han tjatar alltid om gamma. Alltid. Säg till honom att jag sa det :)

Olle Sjöström, ljudtekniker & kompositör
073-800 48 44
[email protected]
www.tjockishjartafilm.se

h264

Anledningen varför Youtube och company använder det är ju för att det redan är en standardiserad codec. Och Apples produkter absolut, men när ska Apple och Adobe komma överens om hur en h.264 egentligen ska läsas? Galenskaper. Opålitligt format som man måste vara väldigt försiktig med, det är inte bara bara...

Jangvad! Han är grym. Jag ska hänga en särskild vecka i scannerrummet, då blir det mer sånt. Och har man som jobb att tjata om gamman så... Jag ska hälsa :)

Ida Svenonius

gamma

Jag kan inte den teoretiska grunden bakom det men personligen brukar jag trycka ut filmen i current och komprimera den med andra program t.ex. mpeg-streamclip. Det workflowet fungerar bra och jag känner många som jobbar så.

Ang. h.264 så är det otroligt bra anpassat för streaming och perfekt för internet som plattform. Det handlar inte bara om att det ofta är standard, det är även en riktigt bra codec!

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun