Tips för festivaldistribution av kortfilm

6 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Tips för festivaldistribution av kortfilm
Målgrupp: Producent/prod.ledare, Regissör, Animatör, Manusförfattare, Fotograf, Ljud, Inspeln.ledare/scripta, El/passare, Klippare, Postprod./bild, Postprod./ljud

Att distribuera sin film på festivaler kan ibland vara en onödigt komplicerad process och många struntar därför i att ta tag i det. Glöm det! Det finns tre grymma sidor (skapade för att underlätta både för filmare och festivaler) som alla Filmbasenfilmare borde känna till:

https://withoutabox.com/
http://www.reelport.com/
http://shortfilmdepot.com/

Har ni fler?

Ida Svenonius

man kan få hjälp av sfi med

Bra tips Ida! Och glöm inte att på SFI jobbar Andeas Fock som ansvarig för stöd för utlandslansering av kortfilm. För dokumentär är det Sara Ruschter som har samma position. Till dem kan man skicka sina filmer och få lanseringsstöd, hjälp med textning, visningskopior, resor etc. De lägger upp en festivalplan och sköter hela jobbet åt dig. De sitter också på bra information om olika festivaler!

Vad jag skulle tycka är intressant att prata om de amerikanska festivalerna, som det finns en uppsjö av, men som de flesta kostar pengar att söka. Vilka är mest intressanta och mest prestigefyllda förutom Sundance?

Dan Robert Andersson

Robert

Ja, grymt bra att du nämner dem också. Fast kom ihåg att SFI inte ger ut enskilda resebidrag eller spons när du väl har tagit dig in på en festival, helst vill de följa filmen och lägga upp en plan från start. Hoppa på direkt!

Amerikanska festivalerna är den största djungeln av de alla. Men snackar vi prestige är det definitivt de Oscarskvalificerande festivalerna som är the way to go: Seattle, Los Angeles, Nashville, Aspen, San Francisco, Cleveland, Santa Barbara osv. Alla med sina specifika inriktningar. Man får läsa sig till vart man tror att ens film passar bäst in, jag brukar säga:

1) Analysera din film och hitta dina nischar (typ "ungdomsfilm", "skräckfilm", "experimentellt", "religiöst", "independent", whatever. Allt räknas.)

2) Hitta en festival med samma nisch som din film.

På respektives hemsida, eller på sidor som withoutabox.com där alla finns samlade, finns alltid en beskrivning över festivalens syfte och prioriteringar. Letar man tillräckligt noga finns det verkligen en festival för alla. Var smart och gör research!

Ida Svenonius

och glöm inte asien

bra tips igen! det fullkomligt vimlar av asiatiska festivaler, med ofta fina priser. men som sagt, withoutabox.com är vägen att gå tycker jag.

Dan Robert Andersson

SFI

De kan faktiskt ge lanseringstöd när man kommit med på en "A-festival". Även om man inte fått stöd från dem. Då kan de betala resa, hotell, trycksaker, trailer, visningskopior etc. Så hör av er till dem (Andreas Fock) om ni kommit med på en stor festival!

Sen vill jag lägga till Tribeca och Palm Springs till stora amerikanska festivaler.

Robert, har du tips på asiatiska festivaler? Känner typ bara till Short shorts och Busan.

Valentina Chamorro Westergårdh

Tack för tipsen Ida!

Tur att jag hade vägarna förbi Filmbasen och tittade lite!

En i Belgien verkar lockande. Det lustiga är att jag har skickat "Sjöodjuret Albin och kärleken" till två animationsfestivaler och fått nobben, medans den har fått vara med festivaler med olika genre.

Martin

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun