Vilka filmskolor utomlands är bra?

13 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Vilka filmskolor utomlands är bra?
Målgrupp: Producent/prod.ledare, Regissör, Animatör, Manusförfattare, Fotograf, Ljud, Inspeln.ledare/scripta, El/passare, Klippare, Postprod./bild, Postprod./ljud

Vilka filmskolor utomlands kan ni rekomendera att söka till, utifrån vilka som har högst kvalité på utbildning, bäst rykte, är CSN-berättigade etc?

lite tips

jag har hört bra om Film und Fernsehen akademie i Berlin som är csn berättigad och också avgiftsfri tror jag. Nästan alla universitet är csn-berättigad, där även de amerikanska. I New York ligger ett par bra, både Colombia och NYU har bra filmfakulteter. Sen kostar det skjortan, som allt annat i USA. Man ska dock undvika de skolor som inte är universitet, utifrån vad jag har hört. Många av de ettåriga på noname skolor är inte särskilt bra.

Men i Europa, kolla på Tyskland, skolor i tyskland håller generellt väldigt hög kvalitet, och är för det mesta avgiftsfria. I Barcelona finns en bra filmskola, som också ligger på universitet om jag ej minns fel. Filmskolan i Wodz är ju känd, men kostar en hel del för icke-polacker. Danska filmskolan givetvis är bra. London Film School har fått något av ett uppsving de senaste åren och kostar ungefär som de flesta engelska universitetsutbildningar, den är dock på masternivå.

Ja, vilken stad är du intresserad av? så kan jag vara mer precis :)

Dan Robert Andersson

Prag

Filmskolan i Prag ses även som en väldigt bra skola om jag förstått rätt. http://www.filmstudies.cz/ ganska keff hemsida men när man trängt sig igenom den så finns det ganska så mycket info ändå. billigare än NYU men också väldigt sattsig när det kommer till utrustning. sen lär ju prag va en underbar stad att spela in i också. Jag ska nog söka dit i år tror ja (sjukt svårt att komma in däremot) men ja har fått en mail till en svensk tjej som gick i skolan så jag ska nog intervjua henne snart, skriver mer då!

Nån som gått i någon av dom nämnda skolorna som vill dela med sig av lite erfarenheter?

filmskolor

Zanyar Adami gick en sommarkurs på skolan i Prag, honom kan du fråga!
2010 års talanger Maja Borg och Anders Jedenfors har gått konstskola i Skottland med filminriktning. Dem kan du också kolla med!

Kända regissörers filmskolning?

Tack för tipsen. Prag är jag faktiskt också intresserad av, den sticker ut från mängden. Det vore dock intressant att se vilka skolor erkända regissörer har gått på, för att ha ett hum om vilka skolor som "producerat" flest kända namn.. Kan man kolla upp det någonstans kanske?

Filmskolor utomlands

Jag har läst på Academy of Art University i San Francisco nu i snart sju terminer (regi/manus) det är sant att det kostar skjortan och man får offra jävligt mycket annat för att få det att går runt. Jag håller med ovanstående att du ska försöka komma in på ett universitet om det går. Academy of Art är en snabbt stigande raket inom "konstskolorna" här borta i USA men NYU och UCLA är fortfarande bättre. Jag träffar mest Norrmän här borta på min filmutbildning, inte en enda svensk. Utrustningen är bra som fan och lärarna flygs in från LA så du får kunskap av människor som fortfarande är aktiva i industrin. Att det blev USA för mig var "att det bara blev så". Jag tror filmskolorna i Europa är minst lika bra. Sen kan man ju fråga sig om man vill vara i Köpenhamn eller San Francisco? Just saying...lycka till med allt!

Mvh

Axel

filmskolor utomlands

Hej Simon! Jag har gått filmprogrammet på New York University och kan rekommendera den skolan. Nackdelen med den är att den är fruktansvärt dyr (nu kostar den över 39.000 dollar per år, när jag gick där var det 33.000 dollar per år). Den är CSN-berättigad, men studiemedlet täcker ju inte hela skolavgiften, och efter det ska man också få ihop pengar till mat och hyra. En sak man kan göra är att söka som s.k. "transferstudent", efter två års högskolestudier i Sverige och läsa de sista två åren där. Maila mig gärna om du har några frågor.

Filmskola Australien

AFTRS är en mycket bra skola. Att den dessutom ligger i Australien är bara ett plus (om man bortser från avståndet), med närhet till australiens fantastiska filmindustri.
Mvh
P

NYFA

Kolla in New York Film Academy....Visst den är dyr, men vill man ha en väldigt praktisk skola så är det ett utmärkt val...flera olika locations att välja mellan.
Beror vad du vill ha för typ av skola och inriktning...

i Finland svenskspråkiga skolor

Arcada i Helsingfors(http://filmochtv.arcada.fi/page/69) och Novia(http://www.novia.fi/utbildning/kultur/) och Axxell City(http://www.axxell.fi/sv/enheter/axxell-city2.html)

Mattias Blomqvist
+358405709173

in Los Angeles

I went to film school in Hollywood at LA City College and its one of the better ones around, alot of the same instructors that also teach at UCLA. The professors have worked for 20-30 years in the industry or still work in the industry and the first year students are at the same level as 3rd year UCLA students. It's hands on from the beginning and you don't sit in classrooms going over film theory before you get to get rolling. They throw you in the fire from the beginning and by the 4th month you are having to network and shoot your first 3 minute chase scene to get used to continuity. Half of my fellow students came from outside America actually and it's around 2000-4000 dollars a semester maybe for international students. I highly recommend this school's 2 year program in film production. Contact me if you have questions.

//Ashlee Christman
The Republic Of Media
www.therepublicofmedia.com

Tack

Vill tacka alla för tipsen. Har nyligen blivit antagen till Prague Film School, så om ett år kan jag ge mitt eget omdöme !

Prague Film School

TS - Hur var Prague Film School?
Blev själv nyligen antagen. Vore kul att höra lite.
Hur finansierade du det?

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun