Prisregn över Filmbasens filmare på Novemberfestivalen

Fantastisk utdelning på Novemberfestivalen

Novemberfestivalen är över för i år och Filmbasens filmare tog hem hela 10 priser. BANGA INTE av Fanni Metelius, vann andra pris i tungviktsklassen, det prestigefyllda Memfispriset, juryns hedersomnämnande och pris för bästa skådespelare (till Linnea Cart-Lamy för rollen ”Mickan”). Dessutom blev den uttagen till att tävla på både BUFF filmfestival i Malmö och NUFF filmfestival i Tromsø, Norge.

LÄNGS VÄGEN av Jerry Carlsson och Anette Gunnarsson vann pris för bästa foto (Alexander Westergårdh) och bästa ljud (Olle Sjöström). Greta Rechlins film EN NY DAG blev uttagen till att tävla på NUFF och Ida Svenonius film SEAWEED blev uttagen till att tävla på Göteborgs Internationella Filmfestival.

Se bilder från festivalen

Vi säger grattis till filmarna och tackar för ett trevligt arrangemang! Läs mer om Novemberfestivalens prisvinnare. 

 

Hedersomnämnande till Peter Grönlunds Gläntan

Grattis också till Peter Grönlund, deltagare i Filmbasens talangprogram, vars film GLÄNTAN var en av de nominerade till 1 km film på Stockholms filmfestival och på lördagkvällen tilldelades ett hedersomnämnande med följande formulering: "Nerv, svärta, socialt patos och filmisk energi. Det var länge sedan vi såg en så svältfödd hunger för att slåss för de svagas och de utstöttas berättelse."  

Vi vill också uppmärksamma Lisa Aschan som vann Stockholms filmfonds långfilmsstöd för FÖRVARET, med motiveringen: En modig och originell vision för en gränsöverskridande och brännande aktuell film som bara måste göras nu, nu, nu!  Lisa är förutom hyllad regissör till APFLICKORNA också aktuell som handledare på Filmbasens regiworkshop i höst.

 

Temakväll: Kortfilmsmanus

Den 24:e november arrangerar Filmbasen, tillsammans med Fanzingos Mediaverkstad, en temakväll om att skriva manus för kortfilm. Vi diskuterar hur kortfilmer är uppbyggda och tittar på olika sätt man kan jobba med manus för kortfilm. Vad är det som gör att en kortfilm fångar och engagerar? Skiljer sig kortfilm från långfilm? Finns det bra och dåliga sätt att bygga upp en kortfilm på? Läs mer och glöm inte att OSA

 

Gerillasonen: visning och regissörssamtal 

För er som missade visningarna av långfilmsdokumentären Gerillasonen av Zanyar Adami och David Herdies finns nu en ny chans att se filmen på bioduk. Tisdag och onsdag 22-23 november visas filmen på Rios lilla familjära salong 4. Båda kvällarna startar filmen kl 18 och efter visningen blir det samtal med regissörerna! Biljetter köps hos www.biorio.se  Gerillasonen är gjord med stöd från Filmbasen/Film Stockholm.

 

Se 18 Days på Doc Lounge med Filmbasenrabatt

Dokumentärklubben Doc Lounge visar i morgon den 22 november filmen 18 DAYS, bestående av 10 kortfilmer av Egyptiska regissörer, gjorda mitt under årets revolution i landet. En aktuell och spännande kväll utlovas! Visa ditt Filmbasenkort i kassan och betala bara 50 kr för din biljett (istället för 70). Mer info om visningen hittar du här.

 

Missa inte vår fotoworkshop med Lisabi Fridell

I morgon är det deadline för anmälan och det finns en plats kvar! Ta chansen att vara med om en spännande och lärorik fotoworkshop. Läs mer och anmäl dig snarast! 

Skrivet av: Karin Ekberg

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun