Regissören juryn ville se mer av

Fanni Metelius - en regissör juryn ville se mer av

Den 30:e internationella kortfilmfestivalen i Uppsala bjöd på en intensiv och inspirerande vecka som förutom fantastiska filmvisningar också innehöll spännande seminarier och ett nationellt talangmöte med manustävling och pitch. På lördagkvällen skedde prisutdelningen och Fanni Metelius tilldelades ett hedersomnämnande i svenska klassen för kortfilmen BANGA INTE, gjord med produktionsstöd från Filmbasen/Film Stockholm. "Imponerande och drivet berättat om kärlek och svek av en regissör vi hoppas se mycket mer av", löd juryns motivering.

Bästa svenska kortfilm 2011 blev "No sex just understand" av Mariken Halle, en film som bland annat visats på Högkvarteret i Stockholm i samarbete med Filmbasen. Vinnare i internationella sektionen blev den visuellt starka dokumentären "Miten marjoja poimitaan" av Elina Talvensaari, Finland, som handlar om konflikter mellan inhemska och thailändska bärplockare, i det allra nordligaste Finland.
 

Deadline för projektstöd: 4/11 

På fredag är årets sista deadline för att söka produktionsstöd från Film Stockholm/Filmbasen, med behandling senast 9 december. Anledning till det flyttade datumet, samt att antalet omgångar ändras från tre till två, är den stora ökningen av antalet ansökningar till Filmbasen, med medföljande administrativ belastning för personal. Under hösten kommer en del förändringar ske i Filmbasens ansökningssystem. Bland annat kommer löpande ansökningssystem för teknikstödet, samt ett system med roterande externa konsulenter för produktionsstödet införas.

 

Projektstöd till kvinnliga regissörer

Nu går det att söka ett särskilt stöd från Svenska Filminstitutet för filmprojekt skapade av kvinnliga filmare, detta för att underlätta för en större jämlikhet i svensk film. Stödet ska gå till en kortfilmsproduktion och maxsumma att söka är 50.000 kr. Film Stockholm/Filmbasen har i uppdrag av SFI att utse vilka projekt och filmare som nomineras från Stockholms län. Den kvinnliga sökanden kan stå för regi alt foto alt producent i kortfilmsprojektet och enligt SFIs direktiv ska stödet användas till växthusprojekt – med detta avses verksamheter som i huvudsak riktar sig mot åldersspannet 15- 26 år, där projekt riktat mot åldrarna 15-20 kommer att prioriteras.

Ansökan ska skickas till [email protected] senast den 14 november kl 12.00. I ansökan ska finnas ett personligt brev varför du vill söka stödet, ett CV, ett kortfilmsmanus om max 15 minuter samt en projektbeskrivning med tidsplan för kortfilmsprojektet. Mejla eventuella frågor om ansökan till Joakim Blendulf: [email protected]

 

Lakeside filmfestival i Haninge

Ungdomshuset Lakeside i Haninge bjuder till en filmfestival där ungdomar står både för innehåll och arrangemang. Programmet är späckat och löper under fem dagar 22-26 november. En av festivalens huvudpunkter är en Trailertävling där alla mellan 16-25  kan delta, genom att göra en (max 2 min) trailer och skicka in senast 15 nov. Då tävlar du om att vinna 10 000 kr till att skapa din film. Din trailer kommer att visas på filmfestivalens tv-apparater under hela veckan. Vinnaren koras genom omröstning i kombination med en jury som består av folk inom filmindustrin. Om du saknar kunskap, utrustning eller andra resurser men vill delta är du välkommen till Lakeside där de kan bidra med "greenscreen", ljussättning, kameror, filmredigering och klippning för att föra ditt trailerbidrag till tävlingen. Läs mer

 

Frukost med Gerillasonen

Missade du långfilmsdokumentären Gerillasonen på Rio? Nu kommer en ny chans att se den fina filmen, nämligen den 6:e november då den visas som filmfrukost på Rio och det är precis vad det låter som, film och frukost! Regissörerna Zanyar Adami och David Herdies kommer att finnas på plats och delta i ett samtal om filmen. Biljetter kan köpas på www.biorio.se

Läs också artikeln om Zanyar Adamis arbete från första idén om att belysa manlighet, till att det blev en drabbande film om krigsminnen och hans egen relation med sin pappa. Gerillasonen tilldelades ett hedersomnämnande på Nordisk Panorama för "sitt kreativa sätt att närma sig tunga minnen och rollen de spelar i våra förväntningar och relationer." Filmen är gjord med stöd från Film Stockholm och visas senare i höst/vinter på SVT. 

Skrivet av: Karin Ekberg

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun