Mötesplatser för kortfilm

Uppsala=kortfilmens mötesplats

Just nu pågår Uppsala Internationella Kortfilmfestival som i år firar 30 år. Sex av de tävlande filmerna är gjorda med stöd av Filmbasen/Film Stockholm: ATT KÖPA EN BIL av Martin Klevegård, BANGA INTE av Fanni Metelius, FÖRTRÄNGD av Jimmy Olsson, GIRL av Fijona Jonuzi, JAG ÄR RUND av Mario Adamson och NATT/DAG av Anders Jedenfors.

Uppsala Internationella Kortfilmfestival är som en av få festivaler i Europa erkänd av Academy of Motion Pictures Arts and Sciences vilket innebär att vinst av Uppsala Grand Prix i den Internationella tävlingen och priset för bästa barnfilm i Kortfilmfestivalen UNG gör filmerna nomineringsbara till en Oscarsnominering. Deltagande i kortfilmfestivalen innebär för svenska filmer också att de kvalificeras för nominering till en Guldbagge. Läs mer på www.shortfilmfestival.com där du hittar programmet som pdf.

Filmbasen finns på plats under veckan och rekommenderar ett besök på festivalen!

 

Dubbelt så stor frihet

I morgon låter dokumentärklubben Doc Lounge alla Filmbasenmedlemmar bjuda med en vän gratis. Visa ditt Filmbasenkort och säg "Doc Lounge special" i dörren och ni får gå två men betalar bara för en! Filmen som visas heter DEN STORA FRIHETEN och är regisserad av Åsa Blanck och Klas Ehnemark. Den har nominerats till Tempo Documentary Award och beskrivs som en visuellt poetisk film om kärlek och att acceptera det annorlunda. En sons strävan att förstå sin pappa och samtidigt ge honom en värdig upprättelse – bortom skvaller, sensationsjournalistik och högar av polisrapporter. 

Åsa Blanck är en av Sveriges mest folkkära dokumentärfilmare. Hon står bakom filmer så Bedragaren, Vikarien samt Ebba & Torgny och kärlekens villovägar. Nyligen blev hon också anställd på SVT som dokumentärfilmare, den första som anställs sedan 1987. Läs mer om kvällens program och attenda till eventet på Facebook.

 

CinemArena

Nedräkningen till CinemArena har börjat. På fredag är det dags för den årliga inspirationsdagen för alla filmälskare. Programmet innehåller allt från regissörsbesök av Levan Akin till en välbehövlig guide i frilansdjungeln och filmprogram med animerad film! Det blir diskussioner om nordiska samarbeten, kortfilmens status och creative commons. För mer information om hela programmet och medverkande - gå in på hemsidan www.cinemarena.se 

Under dagen erbjuder ges även en gratis workshop i stop motion. Det finns fortfarande några platser kvar så passa på och anmäl ditt intresse till Melissa Lindgren på [email protected]. Workshopen äger rum 12.30 - 16.30 och det färdiga resultatet kommer visas på monitorer under kvällen!

 

Internationella planer?

På tisdag är det deadline för flera av Konstnärsnämndens olika bidrag som kan sökas av filmare, bland annat internationellt kulturutbyte och resestipendium. Läs mer på www.konstnarsnanden.se

 

Skrivet av: Karin Ekberg

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun