Låt filmen ta dig till Brasilien och Afrika

En filmisk resa till Brasilien

20-23 oktober intar BrasilCine Kulturhuset, Klarabiografen & Zita. För femte året bjuder festivalen på en rad nya brasilianska filmer, de flesta med svensk premiär. Under festivalen kan du se dramafilm, komedier och thrillers till rabatterat pris med Filmbasenkortet! Som den enda filmfestival i Sverige specialiserad på brasilianska filmer visar BrasilCine ett tiotal intressanta filmproduktioner i olika genrer, med olika teman. Med Filmbasenkortet får du 50% rabatt på festivalpass eller 40% rabatt på medlemskap i BrasilCine. Programmet finns som pdf på www.brasilcine.se Rafael Franco, brasiliansk medarbetare på Filmbasen/Film Stockholm har en personlig favorit i programmet:

-Missa inte MUTUM! Filmen har regisserats av Sandra Kogut och är en poetisk adaptation av en bok av João Guimarães Rosa- en av de bästa brasilianska författarna av alla tider. Det starka dramat förtrollade publiken på Quinzaine des Réalisateurs på Cannes Film Festival och många andra viktiga festivaler runt om i värden. Regissören kommer att besöka Brasilcine festivalen och ha samtal efter filmen. Festivalen visar också hennes långa dokumentär AN HUNGARIAN PASSPORT.


Äntligen Filmgala Norr

I morgon är dags för Filmgala Norr som vi skrev mer om i förra nyhetsbrevet. Det blir en heldag fylld av film för och av unga. Visningarna sker på Järfälla kulturscen som ligger vid Jakobsbergs station (tar 18 min från centralen). På www.filmgalanorr.se finns hela programmet och en bra vägbeskrivning. Vi är på plats och hoppas att vi ses där! Läs mer

 

Deltagare klara till regiworkshop

Snart börjar Lisa Aschans populära regiworkshop på Filmbasen. Följande sex filmare antagits till höstens workshop och träffas första gången den 22 oktober: Virlani Hallberg, Erik Lindeberg, Isabel Juréhn, Christian Rossipal, Frida Spång och Jakob Beckman. Vi önskar er en spännande regihöst och ser fram emot att se era projekt ta form!

 

Fördjupa dig i Afrika på söndag

På söndag arrangerar CinemAfrika filmfrukost på Rio med tre filmer som alla väcker frågor om identitet och makt, om vår samtid och om hur spåren av kolonisationen lever kvar och fortfarande formar vår syn på varandra och världen. I de tre filmerna får vi möta tre kvinnoöden som alla väcker frågor om vem som tillåts skriva historia och hur. Filmfrukosten pågår mellan 11 och 14. Läs mer om filmerna.

Sen passar det perfekt att ta sig till närliggande konsthallen Färgfabriken i Liljeholmen som kl 16 visar dokumentärfilmen MITT MÖRKA HJÄRTA, en film som satte avtryck på årets Tempofestival. Filmen handlar om fyra krigsveteraner från olika sidor i Angolas blodiga inbördeskrig som kliver på en båt vid mynningen av floden Kwando. De är på väg tillbaka till de före detta slagfälten där de som unga stridit mot varandra. Men nu, tjugo år senare, binds de istället samman. Inte bara av krigets trauman utan också av sitt behov av att förstå, förena och förlåta. Regissörerna Staffan Julén och Marius van Niekerk finns på plats för att diskutera med publiken efter visningen. Läs mer om filmen och om Färgfabrikens utställning I Will Never Talk About the War Again, med verk av konstnärer från det forma Jugoslavien. Färgfabrikens visning är gratis!

 

Deadlines 

Vi påminner om sista anmälningsdag för att uttagningen till M:Dox SVT-pitch, som är idag och för den franska kortfilmsfestivalen Clermont-Ferrand som är i morgon. På måndag är det deadline för SFI och SVT:s kortdokumentärssatsning NITTIOTALISTERNA.

 

Skrivet av: Karin Ekberg

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Region Stockholm och Botkyrka kommun

© Region Stockholm och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun