Vi välkomnar 2011 års talanger

Tre nya filmare i Talangprogrammet

2011 års tre talanger presenterades igår kväll på Filmbasens välbesökta mingel i samarbete med Tempo i Stockholm. Tidigare har filmare blivit inbjudna till programmet, men från och med i år har det varit möjligt att söka individuellt. Vi mottog 33 ansökningar och har gjort ett flertal intervjuer innan det slutgiltiga urvalet blev klart.

- Det var ett svårt arbete eftersom det just nu finns så oerhört många talangfulla filmare i Stockholm och platserna är begränsade. Vi är glada att ha kommit fram till en trio regissörer som vi tycker är väldigt spännande och som alla har mycket intressanta projekt som de kommer att utveckla under året, säger Joakim Blendulf.

Deltagarna 2011 är:  Marta Dauliute (f. 1984), Sanna Lenken (f. 1978) och Peter Grönlund (f. 1978).

Läs mer

 

Fullt ös på Tempo idag

Tempofestivalen är i full gång och Filmbasen syns i programmet. Idag genomfördes en spännande pitchning påTempo Pitch på Rio, där projekt presenterades inför finansiärer från SVT, SFI och Fimregion Stockholm Mälardalen. Direkt efter följde en fantastiskt fin visning av filmerna som gjorts i projektet Skärholmen doc, med handledning av dokumentärfilmare från Filmbasen. Därefter följde visningen av de filmer som är nominerade till priset NEW DOC. Dagen avslutas med en spännande work-in-progress-visning av GERILLASONEN av Zanyar Adami och David Herdies.

Efter denna intensiva dag fortsätter Tempo med massa intressanta programpunkter och på lördag kväll blir det prisutdelning för alla tävlingsklasser.

Läs mer

 

SEEWEED till Australien

Kortfilmen SEAWEED av Ida Svenonius har tagits ut till den australiensiska kortfilmsfestivalen Margaret River Shorts som en av 20 finalister. Där tävlar den om tre priser, bland annat Best Grommet Film - ett specialpris som går till en filmskapare under 18 år. Filmfestivalen går av stapeln 26-27 mars och filmen visas under båda dagarna. Ida kommer också att prata live med publiken via Skype. Vi gratulerar en av Filmbasens yngsta medlemmar till detta internationella genomslag!
 

Landstinget välkomnar filminspelningar i tomma lokaler

I tisdags beslutade Stockholms läns Landstingsstyrelse att låta för professionella filmproduktioner  filma i landstingets lokaler, utan hyreskostnader. Det innebär att Stockholmsregionen blir mer attraktiv som inspelningsplats för drama- och fiktionsproduktioner, även utländska. Beslutet gäller främst tomställda lokaler och riktlinjer för att förenkla administrationen runt detta kommer att utarbetas. Filmprojekten behöver bara betala kring- och extrakostnader.

Det första projektet som berörs är amerikanska versionen av Millennium och beslutet öppnar vägen för uppföljarna och fler storfilmer. Snart kommer Daniel Craig, Rooney Mara och Christopher Plummer spela in scener i Stockholm och bland annat på Sabbatsbergs sjukhusområde.

Skrivet av: Karin Ekberg

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun