Klubb- och festivalpremiärer

Rapport från GIFF

Göteborgs filmfestival är i full gång och har hittills bjudit på en massa spännande! Intressanta seminarier - bland annat om framtidens filmbransch och dokumentärfilmares kreativa processer, det senare utifrån boken Verkligheter där Ester Martin Bergsmark som deltagit i Filmbasens talangprogram, är medförfattare. Det var självklart massor av premiärer i både kort och långt format och Filmbasen hade rekordmånga filmer med i år: 14 stycken! Vi kan extra stolta nämna BANGA INTE av Fanni Metelius som resulterade i en helsida i Expressen och APFLICKORNA av Lisa Aschan (workshopledare på Filmbasen) vars premiär var helt fullsatt. Årets Startsladdenpris gick till LAS PALMAS, av Johannes Nyholm, som samarbetat med bland annat Niki Lindroth von Bahr. Bland de åtta nominerade filmerna, som valts ut av cirka 400 bidrag, fanns också GIRL av Fijona Jonuzi.

 

Årets Novellfilmer

På Göteborgs filmfestival presenterades också årets sex Novellfilmsprojekt. Ett av de utvalda projekten är SEX, LIV OCH LÄNGTAN av Lisa James-Larsson, som tidigare gjort den prisbelönta Små barn, stora ord, med stöd av Filmbasen. Producent är Andreas Emanuelsson/Bob film. 

En annan av titlarna är DUBLIN med manus av Sharmarke Binyusuf och David Aronowitsch. Filmen regisseras av David Aronowitsch och produceras av Annika Rogell/Story. De sex Novellfilmerna ska bli cirka en halvtimma långa och har premiär under Göteborgs filmfestival 2012. Därefter visas de i SVT och ges ut på en samlingsdvd.

 

Premiär för Videoverket

VIDEOVERKET är den nya kortfilmsklubben på Bio Rio med kortfilmer i salongen, video i foajen och paushäng i baren! Den 9:e februari firar VIDEOVERKET premiär och bjuder på Guldbaggevinnare, nakenchock och animation från andra sidan Atlanten. På programmet står filmer som handlar om ovanliga kontrakt, flaskpost och urspårade efterfester. Köp biljett redan nu på www.biorio.se, annars finns biljetter i kassan! Kolla in VIDEOVERKET på Facebook.

 

Festivalvolontärer sökes

I mars är det dags för två festivaler i Stockholm, först ut är Tempo dokumentärfilmfestival 8-13 mars, och efter en kort återhämtningspaus följer sedan Cinemafrica 23-28 mars. Båda festivalerna behöver volontärer! Som volontär får du gå gratis på film, vara med på roliga förberedelsekvällar och framför allt lär du känna en massa likasinnade. Läs mer om att bli volontär på Tempo eller Cinemafrica.
 

Du har väl ett Filmbasenkort?

Som ett led i att stärka banden mellan unga filmare och branschen har vi tagit fram Filmbasenkortet, som ger Stockholms dig som filmare schyssta rabatter i Stockholms filmutbud. Just nu ges rabatt hos bland annat Rio, Zita, Cinemateket, FLM och Cinema. Filmbasenkortet är gratis och kan fås av alla som har en profil på sajten. Passa på att hämta ditt kort när du är i Alby nästa gång!

Läs mer

 

Tips

Vill du ha din banner på filmbasen.se? Mejla i så fall [email protected]
Skrivet av: Karin Ekberg

 

Filmbasen.se drivs av Film Stockholm med stöd av Stockholms läns landsting och Botkyrka kommun

© Stockholms läns landsting och respektive upphovsman. Läs mer om Filmbasen

Finansiärer

Film Stockholm

Botkyrka kommun